Γιώργος Γιαννόπουλος για ΗΤΑ: Έλληνες και ξένοι θα απαρτίζουν τον Οργανισμό που νομοθετείται σύντομα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου ΗΤΑ με τίτλο “The way forward for HTA cooperation – Teaming up for value”, που διεξάγεται σήμερα στην Αθήνα, μίλησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος αναφερόμενος αρχικά στους σχεδιασμούς του υπουργείου σχετικά με την αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας. 

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας ΥΥΚΑ ανέφερε πως μέσα στον Ιανουάριο ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των πρώτων αιτήσεων για 10 δραστικές ουσίες σε πρωτότυπα ή γενόσημα φάρμακα.

Ωστόσο, ο αριθμός των φαρμάκων που εξετάστηκαν από τις επιτροπές Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης δεν θεωρείται ικανοποιητικός για το Υπουργείο και βασική αιτία θεωρείται ο μικρός αριθμός των αξιολογητών.

Επίσης ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

Δρομολογείται η νομοθέτηση αμοιβών προς τους εξωτερικούς αξιολογητές. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι έτοιμη να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Παρακάμπτεται – με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής – ο αυστηρός αριθμός των δύο εξωτερικών αξιολογητών, ειδικά σε γενόσημα φάρμακα και βιοομοειδή.

Ο κατάλογος εξωτερικών αξιολογητών ανανεώνεται και εμπλουτίζεται με επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως ιατρούς άλλων χωρών.  Επίσης, θα υπάρξει ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διαδικασίες της EUnetΗTΑ.

Είναι έτοιμη προς ανάρτηση σε δημόσια διαβούλευση  η νομοθετική ρύθμιση για τον οργανισμό ΗΤΑ, ο οποίος θα αποτελεί  Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με εποπτικό ρόλο στη διαχείριση των registries. Διοικητικό Συμβούλιο, νομικό συμβούλιο και επιτροπές διαπραγμάτευσης για φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, θα ανήκουν στον εν λόγω οργανισμό.

Η σημερινή επιτροπή αξιολόγησης με διευρυμένη σύνθεση θα αποτελέσει το επιστημονικό συμβούλιο του νέου Φορέα.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν