Γιατροί Θεσσαλονίκης: «Κουρασμένο» ΕΣΥ, κουρασμένες ΤΟΜΥ, υποτιμημένοι γιατροί, παραπονούμενοι ασθενείς»

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεσσαλονίκη
Τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΤΟΜΥ) της Θεσσαλονίκης -τόσο για τους γιατρούς, όσο και για τους ασθενείς- καταγγέλλουν οι γιατροί του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου (ΙΣΘ).

Οργανωτικά και κτιριακά προβλήματα επικρατούν στην καθημερινότητα γιατρών και ασθενών στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εγκαταλελειμμένες ΤΟΜΥ και αδιαφορία των πρώην και νυν ιθυνόντων, έχει ως αποτέλεσμα οι γιατροί να παραμένουν «όμηροι» και οι ασθενείς να μην εξυπηρετούνται. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με τους συντονιστές των ΤΟΜΥ. Οι γιατροί της πρωτοβάθμιας ζήτησαν περισσότερη στήριξη από τον ΙΣΘ και τον πρόεδρό του, Νίκο Νίτσα. 

Θεσσαλονίκης

ΙΣΘ: Η αδιαφορία της πρώην ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τόνισε ότι Σύλλογος από την πρώτη στιγμή είχε καταθέσει πολλές και σοβαρές ενστάσεις τόσο για την προχειρότητα με την οποία στήθηκε ο νέος αυτός θεσμός (ΤΟΜΥ, οικογενειακός γιατρός κλπ) όσο και για την αδιαφορία των τότε ιθυνόντων στις επισημάνσεις αυτές. Επίσης, ο κ. Νίτσας θύμισε τις εκκλήσεις του ΙΣΘ για συνάντηση με την τότε ηγεσία του υπουργείου υγείας αλλά και τις «κλειστές πόρτες» που βρήκε παρά τις επίμονες προσπάθειες.

«Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι οι αποτυχημένες, ιδεοληπτικές και βιαστικές πολιτικές -πρώην ή νυν κυβερνώντων- θα πρέπει να κρατούν τους γιατρούς… όμηρους. Τα λάθη και οι παραλείψεις πρέπει να διορθωθούν και εμείς θα πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση στηρίζοντας τους συναδέλφους που δίνουν καθημερινές μάχες για καλύτερη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα».

Στη συνάντηση τονίστηκε επίσης ότι υπάρχει υποστελέχωση αλλά και αδυναμία ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ΤΟΜΥ με τα νοσοκομεία (για ραντεβού, εξετάσεις κλπ) με αποτέλεσμα να «λιμνάζουν» περιστατικά αφού δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα.

Γιατροί Θεσσαλονίκης: Γραφειοκρατικό και όχι μόνο «Αλάλούμ»

Ο κ. Νίτσας δεσμεύτηκε ότι ο ΙΣΘ θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών στις ΤΟΜΥ καθώς επίσης και σε θέματα που αφορούν στις ακατάλληλες κτριακές υποδομές, στη συνύπαρξη ΤΟΜΥ -με πρωινές και βραδινές βάρδιες- και με Κέντρα Υγείας και στην αντιμετώπιση ενός γενικότερου… γραφειοκρατικού και όχι μόνο «αλαλούμ».

«Η εργασιακή ανασφάλεια που νιώθουν οι συνάδελφοι είναι απόρροια της προχειρότητας με την οποία στήθηκε ο θεσμός καθώς και της πολιτικής σκοπιμότητας για μία ακόμη μεταρρύθμιση του «κουρασμένου» ΕΣΥ. Όπως είναι γνωστό η βιωσιμότητα των ΤΟΜΥ εξαρτάται από προγράμματα ΕΣΠΑ και έχει ημερομηνία λήξης τα 2+2 χρόνια» επισήμανε ο κ. Νίτσας.

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και αποδοτικά με άμεση αλλαγή των εργασιακών συνθηκών (αξιοπρεπείς αμοιβές, ανάλογες του έργου που προσφέρουν οι γιατροί, συνεργασία  δημοσίου και συμβεβλημένων μονάδων ΠΦΥ, κ.α), αναβάθμιση της υποδομής των δημόσιων δομών στο πλαίσιο και των προτάσεων που ήδη έχουν κατατεθεί τόσο από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης όσο και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο», κατέληξαν οι γιατροί της συμπρωτεύουσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν