Γιατροί ΨΝΑ: Το νέο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία θα φέρει νέα άσυλα «αποθήκες ψυχών»

  • Iatropedia newsroom
ΨΝΑ
"Επίθεση στη Δημόσια Υγεία" χαρακτηρίζει το νέο νομοσχέδιο για την “Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης”, ο Σύλλογος Ειδικευομένων Ιατρών ΨΝΑ (ΣΕΙΨΝΑ).

Όπως αναφέρουν οι γιατροί, η κυβέρνηση προφασιζόμενη ευρωπαϊκές επιταγές, φέρνει για νομοθέτηση τη δημιουργία και οργάνωση του «Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (Ε.Ο.Π.Α.Ε.), στον οποίο εντάσσονται όλοι οι εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς θεραπείας.

Να σημειωθεί πως ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων έρχεται να συσταθεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και πρόκειται να αφομοιώσει όλους τους επιμέρους φορείς απεξάρτησης (18 ΑΝΩ, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ) και να λειτουργήσει ως ενιαίος φορέας απεξάρτησης.

Η συγχώνευση αυτή, σε καθεστώς λειτουργίας «που χάνει πλέον το δωρεάν και δημόσιο χαρακτήρα του», όπως αναφέρουν οι γιατροί, αναμένεται να καταργήσει την πολυμορφία των προγραμμάτων καθώς και τη δυνατότητα επιλογής του εκάστοτε λήπτη υπηρεσιών απεξάρτησης, ενώ όπως σχολιάζουν «δύναται να οδηγήσει για μια ακόμη φορά στην υποβάθμιση και το κλείσιμο δομών, σε μετακινήσεις προσωπικού και στη διαμόρφωση επισφαλών εργασιακών και θεραπευτικών σχέσεων. Η πρόσφατη κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ ήταν το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρουν οι γιατροί.

Η διοίκηση του εν λόγω οργανισμού (Ε.Ο.Π.Α.Ε.) στα πρώτα στάδια της λειτουργίας του πρόκειται να αναληφθεί αν μη τι άλλο από τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, κάτι που οδηγεί στο σαφές συμπέρασμα, όπως σημειώνουν, για το ποια θα είναι η γραμμή που επιθυμεί να ακολουθηθεί από την κυβέρνηση.

«Με βάση το νομοσχέδιο, έχει δοθεί έμφαση στην δημιουργία κέντρων σωματικής απεξάρτησης (Detox), ενώ η συνολικότερη λειτουργία του δικτύου είναι ασαφής και αφήνει πολλά ερωτήματα. Διαφαίνεται όμως ότι υπάρχει κατεύθυνση προς τη “μείωση της βλάβης”, μέσω ενίσχυσης προγραμμάτων υποκατάστασης, σαφώς με οικονομικά κριτήρια και όχι με γνώμονα την ποιότητα των προγραμμάτων. Αντίθετα, τα κλειστά ψυχοθεραπευτικά “στεγνά” προγράμματα, που επικεντρώνονται στην κοινωνική διάσταση των εξαρτήσεων, είναι εξατομικευμένα για το κάθε θεραπευόμενο, και ως εκ τούτου απαιτούν περισσότερο χρόνο και προσωπικό, κρίνονται πιο κοστοβόρα από τους κυβερνώντες και περνούν σε δεύτερη μοίρα«, τονίζουν οι ειδικευόμενοι του ΨΝΑ στο οποίο εντάσσεται το 18ΑΝΩ.

Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.) και … αποθήκες ψυχών

Οι γιατροί ασκούν κριτική και στις διαφαινόμενες αλλαγές που θα υπάρξουν με το νέο νομοσχέδιο σε διοικητικό επίπεδο. Στο Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, όπως λένε, εντάσσεται το σύνολο των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων ψυχικής υγείας, τόσο οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, ΑΜΚΕ και ΜΚΟ, όσο και οι υπηρεσίες που παρέχονται από ιδιώτες συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.

Η αυτόνομη διοικητική οργάνωση του συνόλου των ψυχιατρικών κλινικών αντικαθίσταται από ένα νέο αποκεντρωμένο μοντέλο συντονισμού της λειτουργίας τους, μέσω της δημιουργίας νέων διοικητικών θέσεων εντός των ΥΠΕ.

Επιπλέον, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής “Δαφνί” και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης καθώς και οι διασυνδεόμενες με αυτά δομές καταργούνται ως οργανισμοί.

«Αυτό, σε συνδυασμό με τον αναντίστοιχα μεγάλο φόρτο περιστατικών σε σχέση με την ακραία υποστελέχωση τους, οδηγεί μαθηματικά είτε στο οριστικό κλείσιμο τους, είτε στην μετατροπή τους σε νέα άσυλα «αποθήκες ψυχών «, σημειώνουν και προσθέτουν:

«Η αποσύνδεση της ψυχικής υγείας από το ΕΣΥ αποτελεί την αιχμή του δόρατος της επίθεσης της κυβέρνησης, η οποία με αυτό τον τρόπο διακρίνει τον ψυχικά ασθενή από τους υπόλοιπους, επικυρώνοντας το στίγμα της ψυχικής νόσου και τον αντιμετωπίζει ως πολίτη β’ διαλογής, που αποτελεί μια δημοσιονομική “μαύρη τρύπα”, αφού δεν είναι αρκετά παραγωγικός και χρήσιμος για την κοινωνία».

«Επισφαλείς σχέσεις εργασίας»

Αυτή η κατάσταση, σημειώνουν οι γιατροί, δημιουργεί επισφαλείς σχέσεις εργασίες, επιτρέποντας εύκολες μετακινήσεις και ως επακόλουθο, υποστελεχώσεις δημοσίων δομών προς όφελος των ιδιωτικών, που θα διαχειρίζονται μέρος της κρατικής χρηματοδότησης των νοσηλίων μέσω του ΕΟΠΥΥ.

«Αυτό οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση των δημόσιων ψυχιατρικών δομών και έτσι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας με οικονομική ευχέρεια, θα εισπράττουν ποιοτικότερες υπηρεσίες ψυχικής υγείας στους ιδιωτικούς φορείς, από εκείνους που θα απευθύνονται στις πλέον εξαθλιωμένες, υποστελεχωμένες δημόσιες δομές, καθιστώντας την ψυχική υγεία προνόμιο των λίγων και όχι δικαίωμα όλων».

Η νέα εγκύκλιος Βαρτζόπουλου και η ακούσιες νοσηλείες με συνοδεία αστυνομίας

Οι ειδικευόμενοι ασκούν δριμεία κριτική και στην εγκύκλιο που έφερε ο υφυπουργός Υγείας, Δ. Βαρτζόπουλος, σύμφωνα με την οποία οι αστυνομικού υπάλληλοι που συνοδεύουν το προς ακούσια εξέταση περιστατικό αποδεσμεύονται πριν ολοκληρωθεί η διαγνωστική διαδικασία, με την ευθύνη για την μετακίνηση του ασθενούς εντός ή εκτός της νοσηλευτικής μονάδας υποδοχής να βαραίνει τους εφημερεύοντες ψυχιάτρους και τους νοσηλευτές της βάρδιας.

«Όλα αυτά αποφασίζονται χωρίς καμία προηγούμενη εξασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων και των μέσων για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με αποτέλεσμα το ήδη αποδεκατισμένο προσωπικό των ΤΕΠ και των Ψυχιατρικών Κλινικών, το προς εξέταση άτομο αλλά και οι συνοδοί του, να μοιράζονται ένα πλαίσιο επισφαλούς λειτουργίας και να εκτίθενται σε δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις. Ακόμη, θρασύτατα διατυπώνεται στην εγκύκλιο ότι οι ψυχίατροι της εφημερίας καλούνται να παραλάβουν το περιστατικό που προσέρχεται ακουσίως “το ταχύτερο δυνατόν”, “αποφεύγοντας οιεσδήποτε τυχόν καθυστερήσεις”, κουνώντας το δάχτυλο και επιθυμώντας να ορίσουν τις ιατρικές διαδικασίες, αλλά και επιτάσσοντας για μια ακόμη φορά την προτεραιοποίηση των περιστατικών αυτών εις βάρος των εκουσίως απευθυνόμενων στην εφημερία ασθενών», σχολιάζουν οι ειδικευόμενοι γιατροί.

Οι γιατροί επιμένουν πως ως επαγγελματίες στον χώρο της ψυχικής υγείας αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις που έρχεται να φέρει το Νομοσχέδιο Βαρτζόπουλου και απαιτούν την άμεση απόσυρση του, όπως και την απόσυρση της πρόσφατης εγκυκλίου σχετικά με την παράδοση των ακούσιων περιστατικών από την αστυνομία.

«Απαίτησή μας ήταν, είναι και θα παραμείνει η διασφάλιση των δωρεάν και καθολικά δημόσιων υπηρεσιών, με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επαρκή στελέχωση όλων των δομών ώστε να λειτουργούν εύρυθμα, με ασφάλεια, με σεβασμό στα δικαιώματα των ασθενών και των εργαζομένων. Τα αιτήματα της κοινωνίας είναι αδιαπραγμάτευτα και ξεκάθαρα, και είμαστε μαζί τους», λένε και καταλήγουν πως  δεν πρέπει να προχωρήσει το νομοσχέδιο της «διάλυσης της Δημόσιας και Δωρεάν Ψυχικής Υγείας.

Τέλος, οι γιατροί καλούν σε σύσκεψη όλους τους ειδικευόμενους το ερχόμενο Σάββατο 2/3/24 και ώρα 12:00 στο ΨΝΑ – Δαφνί. (Λεωφόρος Αθηνών 374)