Γιατροί Πρωτοβάθμιας: Καλούν τους Προσωπικούς Γιατρούς να μην τηλεφωνήσουν στους πολίτες για να κλείσουν ραντεβού

  • Γιάννα Σουλάκη
προσωπικός γιατρός
Να μην τηλεφωνήσουν οι ίδιοι οι Προσωπικοί Γιατροί στους πολίτες για να κλείσουν το πρώτο ραντεβού για τη συμπλήρωση του Ατομικού Φακέλου Υγείας, προτρέπει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ).

Μετά την πρόσφατη εντολή του Υπουργείου Υγείας που προωθήθηκε στα Κέντρα Υγείας, να επικοινωνήσουν οι Προσωπικοί Ιατροί με τους εγγεγραμμένους σε αυτούς πολίτες για να κλείσουν το πρώτο ραντεβού για τη συμπλήρωση του Ατομικού Φακέλου Υγείας, η Ομοσπονδία του Υγειονομικού Προσωπικού της Πρωτοβάθμιας (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ) επισημαίνει πως αυτή η πράξη, αποτελεί έργο των Διοικητικών Υπηρεσιών και όχι του ίδιου του γιατρού:

«Η διαδικασία του καθορισμού των ραντεβού αποτελεί έργο των Διοικητικών Υπηρεσιών. Σε καμία περίπτωση ο καθορισμός των παραπάνω ραντεβού δεν συνιστά ιατρικό έργο. Πέραν τούτου η συμπλήρωση του Ατομικού Φακέλου Υγείας είναι αδύνατο και αντιδεοντολογικό να συμπληρωθεί τηλεφωνικά», τονίζουν τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Ως εκ τούτου, καλούν τα μέλη τους, τα οποία έχουν ενταχθεί στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, «να μην δεχθούν την υποβάθμισή τους και να μην τηλεφωνήσουν σε κανένα εγγεγραμμένο πολίτη για να καθορίσουν ραντεβού για τη συμπλήρωση του Ατομικού Φακέλου Υγείας».

«Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι μαζική», αναφέρει η ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ.