Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Πώς μπορείτε να βοηθήσετε – Επείγουσα έκκληση μετά τον σεισμό σε Τουρκία-Συρία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Οι ανάγκες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή δεν είναι μόνο ιατρικές.

Επείγουσα έκκληση απευθύνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για την ενίσχυση και υποστήριξη των ομάδων τους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή δίπλα στους πληγέντες από τους φονικούς σεισμούς στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία.

«Η βορειοδυτική Συρία βρίσκεται ήδη σε μια δεινή ανθρωπιστική κατάσταση λόγω του πολυετούς πολέμου, της οικονομικής κατάστασης, της πανδημίας και, πιο πρόσφατα, της επιδημίας χολέρας. Αυτός ο σεισμός κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, ενώ το ιατρικό και υγειονομικό σύστημα συνεχίζει να είναι εύθραυστο. Το σίγουρο είναι ότι μετά από τη νέα αυτή καταστροφή θα υπάρξουν ακόμη περισσότεροι εκτοπισμένοι σε μια περιοχή όπου 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι, από έναν πληθυσμό 4 εκατομμυρίων, ήταν ήδη εκτοπισμένοι», τονίζει η γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χριστίνα Ψαρρά.

Μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς πολλά κτίρια στη βορειοδυτική Συρία κατέρρευσαν αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους άστεγους. Οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, ενώ ο κόσμος παραμένει έξω, υπό το φόβο νέων μετασεισμών. Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων συνεχίζονται και τα νοσοκομεία που παραμένουν λειτουργικά περιθάλπουν συνεχώς τραυματίες. Η περιοχή South Afrin (Jandaris), στο Κυβερνείο του Aleppo φαίνεται να είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο.

Διαβάστε επίσης: Δημήτρης Παρασκευής: Ποιους κινδύνους θα αντιμετωπίσουν οι επιζώντες σε Συρία – Τουρκία

Πολλές δομές υγείας έχουν υποστεί ζημιές, με ορισμένες, όπως το νοσοκομείο στην περιοχή Jandaris, να μην μπορούν να συνεχίσουν την παροχή φροντίδας στους ασθενείς. Δύο μαιευτικές κλινικές που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα εκκενώθηκαν, λόγω του κινδύνου κατάρρευσης των κτιρίων.

Οι ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο ιατρικές:

  • Οι άνθρωποι χρειάζονται στέγη, τροφή, κουβέρτες, ρούχα, θερμαντικά υλικά, κιτ υγιεινής.
  • Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα που βρίσκονται στο πεδίο, μιλούν για ελλείψεις σε καύσιμα, ηλεκτρισμό, σε επαρκές νερό και σε σωστές συνθήκες υγιεινής.
  • Πρόκληση, επίσης, αποτελεί και η πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων από τον σεισμό.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δημιουργήσει το Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να ανταποκρινόμαστε άμεσα σε επείγουσες κρίσεις, περιθάλποντας θύματα ενόπλων συγκρούσεων, επιδημιών, ή φυσικών καταστροφών, όπως ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία.

Με την οικονομική σας ενίσχυση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μπορούν να επεμβαίνουν άμεσα, εκεί όπου οι ανάγκες για παροχή ιατρικής φροντίδας είναι μεγαλύτερες.

Κάντε σήμερα μια δωρεά με ένα κλικ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ.

«Κατεστραμμένες οι δομές υγείας στην Συρία – Μεταφέρουν τους τραυματίες 20χλμ μακριά για περίθαλψη»

Στην εκπομπή Πρωινή Ζώνη του Action24 μίλησε η Ευγενία Θάνου, εκπρόσωπος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» σχετικά με την υγειονομική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία και τη Συρία μετά τον φονικό σεισμό.