Γιατροί χωρίς Σύνορα: Πλένουν τις κουβέρτες των προσφύγων στην Ειδομένη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι ανάγκες είναι πολλές για τους ανθρώπους που συνεχίζουν να ζουν υπό άθλιες συνθήκες στην Ειδομένη και με σκοπό να μην υπάρξουν νέες επιδημίες, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα μαζεύουν τις βρώμικες κουβέρτες, τις πλένουν και τις αναδιανέμουν.

Πολύτιμες για τους πρόσφυγες είναι οι κουβέρτες που μοιράζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και αποτελούν γνώριμη εικόνα στον καταυλισμό της Ειδομένης, αφού χρησιμοποιούνται είτε ως στρώματα μέσα στις σκηνές, ως σκεπάσματα, είτε, τελευταία, με τη βελτίωση του καιρού, ως σκίαστρα. Η οργάνωση εδώ και τρεις μήνες έχει διανείμει πάνω από 80.000 κουβέρτες, πολλές από τις οποίες εγκαταλείπονται βρώμικες και λασπωμένες στον καταυλισμό, δημιουργώντας μικρά …βουναλάκια!

«Εδώ και καιρό, αναθέσαμε σε μια εταιρεία στα Γιαννιτσά, τη συλλογή, αποθήκευση και πλύσιμο των κουβερτών. Έρχονται με βανάκια στον καταυλισμό σε τακτά χρονικά διαστήματα, μαζεύουν τις πεταμένες κουβέρτες και τις πλένουν ακολουθώντας μια διαδικασία καθαρισμού που τους έχουμε υποδείξει, χωρίς τη χρήση μαλακτικού» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος προμηθειών των ΓΧΣ Μιχάλης Σαλπιγγίδης.

Χαρακτηριστικό της χρησιμότητας της κουβέρτας είναι ότι κατά τους χειμερινούς μήνες, οπότε η Ειδομένη ήταν μέρος διέλευσης απ’ όπου περνούσαν χιλιάδες πρόσφυγες από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, μοιράζοντας καθημερινά 2000 έως 3000 κουβέρτες!

«Από ένα σημείο και μετά και καθώς βλέπαμε ότι πολλοί τις άφηναν πίσω επειδή τις θεωρούσαν βάρος στο ταξίδι τους, αποφασίσαμε να τις μαζεύουμε και να πλένονται εξοικονομώντας τελικά, μ’ αυτό τον τρόπο 170.000 ευρώ» ανέφερε ο κ. Σαλπιγγίδης, διευκρινίζοντας ότι η οργάνωση εξοικονομεί έτσι, περίπου 5,50 ευρώ ανά κουβέρτα.