Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Έκκληση στο Ισραήλ να δείξει «στοιχειώδη ανθρωπιά» στη Γάζα

  • Iatropedia newsroom
Γάζα
Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) απηύθυναν χθες Σάββατο έκκληση στις αρχές του Ισραήλ να «επιδείξουν την πλέον στοιχειώδη ανθρωπιά» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα «τόσο παράλογη, όσο και αφόρητη».

«Καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει ασυγκράτητα τη Λωρίδα της Γάζας εδώ και μια εβδομάδα, απευθύνουμε πλέον έκκληση να δείξει την πλέον στοιχειώδη ανθρωπιά», τόνισε η πρόεδρος της MSF Γαλλίας, η Ιζαμπέλ Ντεφουρνί, σε δελτίο Τύπου της οργάνωσης.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την τύχη ανθρώπων που αδυνατούν να μετακινηθούν, όπως οι τραυματίες, οι άρρωστοι, το νοσηλευτικό προσωπικό που υπάρχουν φόβοι ότι θα αφανιστούν, με δεδομένες τις δηλώσεις των ισραηλινών στρατιωτικών αρχών», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ κάλεσε χθες Σάββατο τους Παλαιστίνιους «να μην αργήσουν» να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι ζήτημα ωρών να αρχίσει χερσαίες επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας, έπειτα από μια εβδομάδα πολέμου που πυροδότησε η αιφνιδιαστική και άνευ προηγουμένου πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στο έδαφός του. Οι νεκροί είναι πλέον χιλιάδες.

Η πρόεδρος της MSF Γαλλίας ζήτησε ακόμη όσοι κάτοικοι του θύλακα θέλουν να επιτραπεί να φύγουν από την πολιορκημένη περιοχή, που υποβάλλεται σε αποκλεισμό από το 2007, να πάνε στη γειτονική Αίγυπτο.

«Η προσταγή σε σχεδόν 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους να μετακινηθούν μέσα σε μερικές ώρες σε περιοχές όπου ήδη υπήρχε υπερπληθυσμός και επισφαλής πρόσβαση στα τρόφιμα, στο νερό και στην ιατρική περίθαλψη είναι τόσο παράλογη, όσο και αφόρητη», έκρινε η πρόεδρος της MSF Γαλλίας.

Η οργάνωση ζητεί να υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας και να κηρύσσεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατάπαυση του πυρός. «Ζητούμε επίσης οι άνθρωποι που επιθυμούν να φύγουν να μπορούν να το κάνουν από το σημείο διέλευσης στη Ράφα», τόνισε.

Στη Ράφα βρίσκεται το μοναδικό σημείο εξόδου από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν τελεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ. Όμως η διέλευση προς την Αίγυπτο εμποδίζεται συχνά από κλεισίματα και την ανάγκη να εξασφαλιστούν διάφορες άδειες.

Η διέλευση παραμένει κλειστή τις τελευταίες ημέρες.

Η MSF σημείωσε πως μεγάλο μέρος των ομάδων της στη Λωρίδα της Γάζας μεταφέρθηκε στο νότιο τμήμα του θύλακα.