Γιατροί του Κόσμου :«Αδιανόητο να υπάρχουν έγκυες γυναίκες ανασφάλιστες και το κράτος να κοιτάζει αμήχανο»

  • Iatropedia
Στο Πέραμα παιδιά δεν έχουν να φάνε, βρέφη αφυδατωμένα, εικόνες που θυμίζουν Αφρική. Φεύγουν βρέφη από τα μαιευτήρια χωρίς βιβλιάρια υγείας. Εικόνες που περιγράφουν με τον πιο δραματικό τρόπο οι Γιατροί του Κόσμου. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση»!

Αμηχανία και απόγνωση δημιουργεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα ακόμη και στα ίδια τα μέλη των Γιατρών του Κόσμου οι οποίοι εκτιμούν πως η κατάσταση «τείνει να αποκτήσει πια μόνιμα χαρακτηριστικά» και παράλληλα κάνουν λόγο για τον «πολύ δύσκολο χειμώνα που έρχεται».

Η εικόνα που συναντά κανείς στα πολυϊατρεία της οργάνωσης, είναι από μόνη της αποκαλυπτική, αφού ένα χρόνο πριν οι Έλληνες που στράφηκαν στους Γιατρούς του Κόσμου για βοήθεια άγγιζαν το 30% ενώ εφέτος, όπως ειπώθηκε και στη συνέντευξη Τύπου της οργάνωσης, το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο και μπορεί ανά περιοχή να αγγίζει το 40-45%.

«Έρχονται πλέον απογοητευμένοι άνθρωποι που πριν από ένα χρόνο δεν αποδέχονταν καν ότι έχουν πρόβλημα. Και βέβαια το πρόβλημα αυτό θα επιτείνεται. Προστέθηκαν πια στον πληθυσμό που αντιμετωπίζει προβλήματα, άνθρωποι που ήταν στο ταμείο ανεργίας και τώρα πια δεν είναι, άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους, άνθρωποι που είχαν στην άκρη κάποιες οικονομίες και τελείωσαν» υποστήριξε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Νικήτας Κανάκης, προσθέτοντας πως «μας περιμένει ένας πολύ δύσκολος χειμώνας. Το πετρέλαιο στα ύψη, οι άνθρωποι ευάλωτοι με πολύ μεγαλύτερα προβλήματα».

Οι Γιατροί του Κόσμου έχουν εντατικοποιήσει το τελευταίο διάστημα τις δράσεις τους για τα παιδιά, καθώς το 30% αυτών που στρέφονται στην οργάνωση για βοήθεια είναι παιδιά. «Το 60% των παιδιών έρχονται σε εμάς για εμβολιασμό. Μέχρι τον Αύγουστο είχαμε προχωρήσει σε πάνω από 3.000 εμβολιασμούς» είπε στη συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής των παιδιάτρων, Λιάνα Μαΐλη. «Στο πολυϊατρείο μας στο Πέραμα βλέπουμε παιδιά που δεν έχουν να φάνε, βρέφη αφυδατωμένα, εικόνες που τις βλέπαμε στην Αφρική. Είναι αδιανόητο να φεύγουν τα παιδιά από τα μαιευτήρια χωρίς βιβλιάρια υγείας» τόνισε.