Γιατροί σε απόγνωση: Λουκέτο στο 50% των ιατρείων! Ετοιμάζουν μπλόκο στον ΕΟΠΥΥ

  • Iatropedia
Στο έλεος του ΕΟΠΥΥ είναι ασφαλισμένοι και γιατροί καθώς ο Οργανισμός κουρεύει εκ νέου τις οφειλές προς τον ιατρικό κλάδο γεγονός που οδηγεί σε λουκέτο σχεδόν τα μισά ιατρεία και εργαστήρια, όπως επισημαίνει η Ένωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ). Έτσι ο κλάδος προσανατολίζεται σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ γεγονός που θα φέρει νέα προβλήματα στους ασφαλισμένους!

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Δε φθάνει που είναι απλήρωτοι εδώ και χρόνια για παλαιές οφειλές, οι γιατροί θα δούνε και τα νέα χρέη του ΕΟΠΥΥ να κουρεύονται. Αποτέλεσμα είναι όπως αναφέρει η Ένωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) να θεωρείται βέβαιο ότι το 50% των ιατρείων και των εργαστηρίων να κλείσουν.

Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου: “Με μία πρωτοφανή ενέργεια αποφασίστηκε ο ξαφνικός οικονομικός θάνατος των ιδιωτικών ιατρείων και εργαστηρίων.

Χωρίς κανένα διάλογο κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου όπου διατάσσεται αναδρομιά από 1/1/2013 100% κούρεμα των παρόχων που δεν έχουν υποβάλει δαπάνες εντός 20 ημερών από την λήξη έκαστου ημερολογιακού μήνα.

Στη συνέχεια ακόμα και για όσους, από τύχη, κατέθεσαν εντός του αυθαίρετου ορίου των 20 ημερών διατάσσεται κούρεμα 40% των ήδη εκτελεσθέντων υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ! Το κούρεμα αυτό είναι το τρίτο κατά σειρά που επιβάλλεται στους ιατρούς και στα εργαστήρια !”.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Γ.Ελευθερίου

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ζητά άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ενώ σημειώνει ξεκάθαρα ότι η μόνη διέξοδος είναι η πλήρης και “ολοσχερής επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ” !

Στο μεταξύ συνάντηση μεταξύ της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη πραγματοποιήθηκε, κατά την οποία τέθηκαν από πλευράς ΟΕΝΓΕ όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους γιατρούς και το χώρο της υγείας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ Δημήτρη Βαρνάβα: “Ο υπουργός εξαρχής δήλωσε ότι θα κινηθεί με δύο περιοριστικούς όρους: τα μνημόνια και την άρνηση χρηματοδότησης”.

Υπήρξε ενημέρωση των γιατρών από τον Γενικό Γραμματέα για διάθεση των κονδυλίων που αφορούν στην καταβολή των εφημεριών Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2012, “ενώ διαφάνηκε η διάθεση να επανέλθουν οι πληρωμές εφημεριών στο σύστημα των μισθοδοτικών καταστάσεων”.

Η ΟΕΝΓΕ από την πλευρά της κατέθεσε στον υπουργό ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση για τις εφημερίες.

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δ.Βαρνάβας

Στο ζήτημα της χρηματοδότησης του ΕΣΥ τονίστηκε από τους γιατρούς πως η περικοπή των 300 εκατ. ευρώ που προωθείται στη σύνταξη των προϋπολογισμών 2014 θα σημάνει τον βέβαιο θάνατο πολλών μονάδων υγείας.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ από κοινού με τους προέδρους των Ενώσεων Γιατρών της χώρας θα συνεδριάσουν και θα συζητήσουν τις εξελίξεις, ώστε να καταλήξουν σε αποφάσεις.