Γιατροί προς Βορίδη: «Κόψτε μηχανήματα όχι εξετάσεις»! Γιατί ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια οι αξονικοί;

  • Iatropedia
Στην απελευθέρωση της αδειοδότησης για εγκατάσταση αξονικών τομογράφων αποδίδουν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) την αύξηση των εξετάσεων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, επιχείρημα που αξιοποίησε δεόντως ο υπουργός υγείας Μάκης Βορίδης για να προχωρήσει στα κουρέματα των δωρεάν τεστ στους ασφαλισμένους.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας μιλά για την απελευθέρωση των πληθυσμιακών κριτηρίων στην εγκατάσταση αξονικών τομογράφων γεγονός που έφερε προκλητή ζήτηση στους Έλληνες. Κάτι καθόλου τυχαίο αν σκεφτεί κανείς ότι από τότε δόθηκαν 130 νέες άδειες για ανάλογα μηχανήματα.

Να σημειωθεί πως πριν τη συγκεκριμένη ρύθμιση χρειαζόταν ειδική άδεια που στηριζόταν στον αριθμό των κατοίκων ανά περιοχή ενώ προηγούνταν τα δημόσια νοσοκομεία στην εγκατάσταση αξονικών τομογράφων.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ.Βαρνάβας: «Ο υπουργός Υγείας κ. Βορίδης, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την περικοπή βασικών διαγνωστικών εξετάσεων όπως το test Pap, επικαλέστηκε την εκτίναξη της σχετικής δαπάνης από την αρχή του έτους και την ανάγκη μέτρων περιστολής.

Ηθελημένα όμως ο κ. Βορίδης παρέλειψε ένα δεδομένο, το οποίο ενοχοποιεί την κυβέρνηση και τον προκάτοχό του.

Πρόκειται για την απελευθέρωση των πληθυσμιακών κριτηρίων στην εγκατάσταση αξονικών τομογράφων. Από τον Οκτώβριο του προηγουμένου έτους μπορεί οποιοσδήποτε να εγκαταστήσει οπουδήποτε έναν αξονικό τομογράφο».

Ο κ.Βαρνάβας αναφέρεται και στην ακτινοβολία που προκαλούν οι αξονικοί καθώς όπως τονίζει: «Δόθηκαν λοιπόν τον τελευταίο χρόνο περί τις 130 νέες άδειες, προκαλώντας ανάλογη προκλητή ζήτηση, εκτινάσσοντας τη δαπάνη και –κυρίως- βομβαρδίζοντας τον πληθυσμό με ποσότητες ραδιενέργειας μεγαλύτερες από τη βόμβα της Χιροσίμα»!

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα οι αξονικές τομογραφίες ανέρχονται σε 320.000 για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού, με μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ τις 130.000. Αντιστοίχως, οι μαγνητικές τομογραφίες είναι 98.000 για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού, με μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ τις 46.500. Σημειώνεται, ότι το 96% των Μαγνητικών Τομογράφων, το 82% των Αξονικών Τομογράφων της χώρας μας είναι ιδιωτικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν κάνει πίσω ο Βορίδης για το «κούρεμα» των εξετάσεων! Τι υποστηρίζει

Εγκαίνια μετά…μουσικής στον Ευαγγελισμό! Τι ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι για την άφιξη του πρωθυπουργού

Μάχη Βορίδη-Φαρμακοβιομηχανίας για το «50-50»! Ποιος θα πληρώνει τη διαφορά στα φάρμακα;

Έρχονται οι πρώτες ''καρατομήσεις'' στην υγεία! Ποιους θα απομακρύνει ο Βορίδης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν