Γιατροί προς Λυκουρέντζο: «Είστε αφερέγγυος»! Ο πόλεμος της εφημερίας

  • Iatropedia
Από τη μία οι νοσοκομειακοί γιατροί περιμένουν μήνες να εισπράξουν τα οφειλόμενα από τις εφημερίες που έχουν ήδη δουλέψει. Από την άλλη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος διαβεβαιώνει ότι θα αρχίσουν να πληρώνονται κάποιους μήνες και ο ίδιος δε φταίει για τις όποιες καθυστερήσεις. Τι συμβαίνει μετά; Οι γιατροί τον θεωρούν απλά αφερέγγυο καθότι όπως λένε, κουράστηκαν να ακούνε υποσχέσεις. Γι αυτό και συνεχίζουν τις επισχέσεις.

Ποιος μπορεί να φταίει άραγε για τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των εφημεριών στους νοσοκομειακούς γιατρούς; Όχι πάντως ο αρμόδιος υπουργός αλλά κάποιοι… άλλοι.

Η αδυναμία άλλων υπηρεσιών του κράτους όπως ο Ανδρέας Λυκουρέντζος επισημαίνει.

Δήλωση που φυσικά προκάλεσε την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών οι οποίοι δηλώνουν ότι τον θεωρούν πια αφερέγγυο δεδομένου ότι επιχειρεί να αποποιηθεί των ευθυνών του.

Πάντως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα πληρωθούν εφημερίες και του δευτέρου τριμήνου του 2012. Η έναρξη των επισχέσεων εργασίας στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας μάλλον προκάλεσε έντονο πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου, που επιχείρησε να συγκρατήσει το κύμα των κινητοποιήσεων.

Ποια ήταν η αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) σε όλα αυτά διά στόματος του Προέδρου του Δημήτρη Βαρνάβα; «Με σημερινό δελτίο τύπου ο υπουργός Υγείας προσπαθεί να αποποιηθεί την ευθύνη για τις απλήρωτες εδώ και 6 μήνες εφημερίες των γιατρών, τις οποίες ο ίδιος είχε υποσχεθεί στις 3 Αυγούστου ότι θα αποπληρωθούν πριν τον Δεκαπενταύγουστο.

Τώρα ο κ. Λυκουρέντζος επανέρχεται και επικαλείται ως υπαίτιες για την κωλυσιεργία «αδυναμίες των υπηρεσιών του κράτους». Πρόκειται όμως για τις ίδιες υπηρεσίες που το υπουργείο ενέπλεξε, ώστε να αποκτήσει άλλοθι για τις τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των περικομμένων κατά 25% εφημεριών.Ας πάψει να κρύβεται ο κ. Λυκουρέντζος πίσω από τρίτους.

Η τακτική που ακολουθεί τον έχει καταστήσει αφερέγγυο στα μάτια των γιατρών που πραγματοποιούν από σήμερα επίσχεση με τεράστια ποσοστά συμμετοχής και το μόνο πειστικό επιχείρημα για να διακόψουν την επίσχεση είναι ότι δήλωση του ιδίου ότι πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των γιατρών τα δεδουλευμένα 6 μηνών».

Να σημειωθεί ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν έχουν ως μοναδικό τους αίτημα την καταβολή δεδουλευμένων από τις εφημερίες, αλλά με τις επισχέσεις και τις απεργίες διαμαρτύρονται για την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τα μισθολόγιά τους κατά 18% αλλά και για τη συνεχή υποβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας.

Δήμητρα Ευθυμιάδου