Γιατροί δικηγόροι και μηχανικοί ζητούν να αποσύρει η κυβέρνηση διάταξη για το ΕΤΑΑ

  • Iatropedia
Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με κοινή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, αρμόδιους υπουργούς και την τρόικα, απαιτούν την άμεση απόσυρση διάταξης του πολυνομοσχέδιου, που καταργεί ισχύουσα ρύθμιση του ασφαλιστικού για τους νέους επιστήμονες.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Με τα απολογιστικά στοιχεία που παραθέτουν, μάλιστα, αποδεικνύουν, ότι με την τροποποίηση του ασφαλιστικού που επιχειρεί η κυβέρνηση, τα προσβλεπόμενα έσοδα θα μειωθούν με αντίστοιχη μείωση και της εισπραξιμότητας των σχετικών εισφορών. Και αναρωτιούνται ποια είναι η σκοπιμότητα και η λογική της συγκεκριμένης ενέργειας.

Γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί ζητούν να μην καταργηθεί η δυνατότητα, που δόθηκε πριν λίγους μήνες στους νέους (μετά την 1/1/1993) ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία. Και γι΄αυτό παραθέτουν απολογιστικά επιβεβαιωμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο εξάμηνο του 2015 η εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης, μόνο για τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών Μηχανικών, έχει αποφέρει επιπλέον έσοδα 9.203.454 ευρώ (αύξηση 13.8%).

Στην επιστολή, που απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, αλλά και τους επικεφαλής του κουαρτέτου των Θεσμών, σημειώνουν ότι η προτεινόμενη κατάργηση θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αναρωτιούνται ποιος πραγματικά είχε τη «φαεινή ιδέα» να καταργήσει αυτή τη διάταξη, που καθιερώθηκε πριν λίγους μόνο μήνες, καθώς αποδεικνύει ήδη τη χρησιμότητά της και συμβάλει στην αύξηση των εσόδων.

Και οι τρεις πρόεδροι ζητούν να ενημερωθούν για το θέμα οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου, αλλά και οι επικεφαλείς των θεσμών.

Επισημαίνεται ότι η εισπραξιμότητα των εισφορών, δηλαδή τα πραγματοποιήσιμα έσοδα σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα, κυμαίνεται από 48% στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ ως 73% στο ΕΤΑΑ/ΤΑΝ. Τυχόν κατάργηση της επί σήμερον ισχύουσας πρόβλεψης, θα οδηγήσει σε μείωση της εισπραξιμότητας και επομένως σε μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα για το ΕΤΑΑ.

Πέρα από το επιχείρημα της μείωσης των εσόδων, οι πρόεδροι των τριών μεγαλύτερων επιστημονικών συλλόγων καταγγέλλουν στην επιστολή τους, ότι αυτή η ρύθμιση είναι πλήρως αντισυνταγματική καθώς έχει αναδρομική ισχύ από 2/7/2015 οπότε και ψηφίστηκε η προηγούμενη διάταξη και καταλαμβάνει και όσους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις υπαγωγής σε κατώτερη ασφαλιστική κλάση και έχουν ήδη υπαχθεί στο ευνοϊκό καθεστώς του νόμου 4331/15.

Στην επιστολή τους οι Γιώργος Στασινός, Γιώργος Πατούλης και Βασίλης Αλεξανδρής εκφράζουν τους φόβους τους ότι «η συγκεκριμένη διάταξη θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών, ιατρών και δικηγόρων, αυξάνοντας τις αποδημητικές ροές προς το εξωτερικό ικανών και ταλαντούχων νέων ανθρώπων, καθιστώντας έτσι την πατρίδα μας μια ολοένα περισσότερο χώρα γερόντων και συνταξιούχων, με τις όποιες περαιτέρω δυσμενείς συνέπειες για το δημογραφικό ζήτημα, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας».