Γιατροί δικηγόροι και μηχανικοί επιμένουν στην απόσυρση διατάξεων του πολυνομοσχεδίου

  • Iatropedia
Tην άμεση απόσυρση διάταξης του πολυνομοσχεδίου, η οποία καταργεί ευνοϊκές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού, ζητούν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής.Με την τροποποίηση του ασφαλιστικού που επιχειρεί η κυβέρνηση τα προσβλεπόμενα έσοδα θα μειωθούν με αντίστοιχη μείωση και της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών, αφού καταργείται η δυνατότητα, που δόθηκε πριν από λίγους μήνες στους νέους επιστήμονες (μετά την 1/1/1993) ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, δηλώνει, ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή πρέπει να διαφυλαχθούν τα κεκτημένα, δηλαδή οι ρυθμίσεις που ωφελούν αυτούς που δεν έχουν υψηλά εισοδήματα, αλλά ταυτόχρονα δίνουν και τη δυνατότητα διατήρησης της βιωσιμότητας των Ταμείων. Εποσημαίνει μάλιστα ότι και οι τρεις επιστημονικοί φορείς θα ενώσουν τις δυνάμεις τους «για να απαιτήσουμε το αυτονόητο… να αποσυρθούν όσες διατάξεις δεν ωφελούν τα Ταμεία, αλλά αποτελούν την κατάρα τους»… Συμπληρώνοντας, τόνισε πως αυτή τη στιγμή το 25% των γιατρών της χώρας μας είναι άνεργοι (γι αυτό και ο κλάδος μαστίζεται από μετανάστευση), ενώ ένα 26% υποαπασχολείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο φεύγουν για το εξωτερικό περίπου 600 γιατροί.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός υπογράμμισε ότι καταργούνται συγκεκριμένα δύο άρθρα (38 και 39) του Ν. 4331/15, που επέτρεψαν σε πολλούς μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους να ενταχθούν σε σχετική ρύθμιση για την πληρωμή εισφορών, πράγμα που επέφερε μεγάλα έσοδα και στα Ταμεία των συγκεκριμένων κλάδων. Και ανέφερε απολογιστικά στοιχεία του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ σύμφωνα με τα οποία, λόγω της ισχύουσας ρύθμισης που καθιερώθηκε με το νόμο 4331/2015 και σήμερα συζητείται η κατάργησή της, το ΕΤΑΑ εισέπραξε μόνο από τους ελεύθερους επαγγελματίες Μηχανικούς πάνω από 76 εκατ. φέτος (76.347.723€) έναντι λιγότερων από 67εκατ. πέρυσι, (66.829.440€, δηλαδή 9.518.383 περισσότερα) δηλαδή υπήρξε αύξηση εσόδων κατά 14,20%. Επιπλέον για το 2015 πλήρωσαν τις εισφορές τους 41.068 ελεύθεροι επαγγελματίες έναντι 33.607 που είχαν πληρώσει το αντίστοιχο Β΄εξάμηνο του 2014, δηλ. 7.401 περισσότεροι μηχανικοί, οι οποίου αφού μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, πλήρωσαν και τις τρέχουσες εισφορές τους, που σημαίνει μια αύξηση στον αριθμό των μηχανικών που πλήρωσαν τις τρέχουσες εισφορές τους της τάξεως του 22%. (σχετικός πίνακας στο τέλος).

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής υπογράμμισε πως οι τρεις επιστημονικοί φορείς της χώρας, δίνουν αυτή τη στιγμή «τη μάχη για να διασώσουν το αυτονόητο». Καταργούνται ρυθμίσεις που έδωσαν το δικαίωμα σε επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλό εισόδημα να καταβάλουν εισφορές, ωφελώντας παράλληλα τα ασφαλιστικά Ταμεία. Δυστυχώς, με την κατάργηση της εν λόγω ρύθμισης, νέοι άνθρωποι οδηγούνται στη «γκρίζα ζώνη» της οικονομίας, είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βερβεσό, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάταξη καταργείται για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, παραμένει όμως σε ισχύ, για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που επίσης είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, όπως ακριβώς και οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι ιατροί, γεγονός που αποτελεί καταφανή και πρόδηλη περίπτωση άνισης μεταχείρισης και διάκρισης.

Στοιχεία

ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Β' ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2014

Πλήρωσαν συνολικά 33.607 ασφαλισμένοι εκ των 67.791 ειδοποιητηρίων δηλ. ποσοστό 49,57%

Είσπραξη από ειδοποιητήρια ………………..65.025.302 Ευρώ

Είσπραξη από γραμμάτια είσπραξης……….. 1.804.138 Ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ………………………..66.829.440 Ευρώ

ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Α' ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2015

Πλήρωσαν συνολικά 41.068 ασφαλισμένοι εκ των 66698 ειδοποιητηρίων δηλ. ποσοστό 61,57%

Είσπραξη από ειδοποιητήρια…………………. 59.657.258 Ευρώ

Είσπραξη από γραμμάτια είσπραξης*……..… 16.690.465 Ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ……………………….…76.347.723 Ευρώ

*Τα γραμμάτια είσπραξης είναι περισσότερα λόγω των τροποποιήσεων που επήλθαν με την υπαγωγή σε χαμηλότερη κατηγορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν