Γιατροί χωρίς Σύνορα: Να αναλάβουν ΟΗΕ και Ευρωπαίοι τις ευθύνες τους για τους πρόσφυγες

  • Iatropedia
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τις ελληνικές Αρχές να αντιμετωπίσουν επειγόντως την κρίση στην υποδοχή των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

«Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε απαράδεκτες συνθήκες σε διάφορα ελληνικά νησιά, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) προς τις ελληνικές Αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σχετικά με την έλλειψη δομών και τις εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες υποδοχής». Αυτό αναφέρουν σήμερα οι Γιατροί χωρίς Σύνορα τονίζοντας ότι όλες οι πλευρές εντός και εκτός Ελλάδας πρέπει να αναλάβουν δράση ακι πρωτοβουλίες για την ανακούφιση αυτών των ανθρώπων…

Όπως αναφέρουν, περίπου 5.000 άνθρωποι, κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, έχουν φτάσει στη Λέσβο τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, η υπάρχουσα δομή υποδοχής στη Μόρια μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 700 άτομα, γεγονός που έχει ως άμεση συνέπεια τον συνωστισμό στις εγκαταστάσεις, τις κακές συνθήκες υγιεινής και την έλλειψη τροφίμων. Χιλιάδες άνθρωποι που φθάνουν στο νησί αναγκάζονται να διαμένουν στο ύπαιθρο, κυρίως στο Καρά Τεπέ, ένα οικόπεδο χωρίς καμία μορφή διαχείρισης, με ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε νερό, στέγαση, εγκαταστάσεις υγιεινής και ιατρική φροντίδα. Παρά τις προσπάθειες των Αρχών να διανείμουν τρόφιμα, οι μερίδες είναι ανεπαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες όλων αυτών των ανθρώπων.

Στην Κω όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που φτάνουν στο νησί, 700 άτομα κοιμούνται στο πάτωμα ανάμεσα σε χαλάσματα και σπασμένα γυαλιά σε ένα ερειπωμένο κτίριο με μέγιστη χωρητικότητα τα 200 άτομα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκινούν άμεσα την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, υπηρεσιών καθαρισμού, τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης και τη βελτίωση της ύδρευσης και της αποχέτευσης στους καταυλισμούς του Καρά Τεπέ και της Μόριας στη Λέσβο. Ήδη, η οργάνωση παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς με λεωφορεία, προκειμένου οι πρόσφυγες που μόλις έχουν φτάσει στις βόρειες ακτές του νησιού να μη χρειάζεται να διανύσουν με τα πόδια την απόσταση των εβδομήντα χιλιόμετρων μέχρι το κέντρο καταγραφής στη Μυτιλήνη.