Γιατί βλέπουμε όνειρα;

  • Iatropedia
Μπορεί για τους περισσότερους τα όνειρα είναι ένα μυστήριο φαινόμενο αλλά για τους επιστήμονες είναι μια διαδικασία απόλυτα φυσιολογική. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν ονειρεύεται ενώ άλλοι βλέπουν όνειρα με χρώματα και άλλοι απλά ασπρόμαυρα.

Γιατί όμως βλέπουμε όνειρα

Οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ονειρευόμαστε για ψυχολογικούς λόγους και άλλοι για να ξεφύγουμε από κάποιες καταστάσεις.

Ανταπόδοση

Ο παγκοσμίου φήμης ψυχολόγος Carl Jung πίστευε ότι, ακόμη και τα πιο τρελά όνειρα λειτουργούν σαν «ανταπόδοση» σε γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή μας.

Για παράδειγμα, οι ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι βλέπουν όνειρα αποτυχίας και οι δυστυχισμένοι βλέπουν όνειρα ευτυχίας.

Μηχανισμός αντιγραφής

Έχει βρεθεί ότι όσοι αντιμετωπίζουν αγχωτικές καταστάσεις βλέπουν όνειρα τα οποία σχετίζονται με την καθημερινή ζωή μας.

Ο ψυχίατρος Ernest Hartmann, επισημαίνει ότι τα όνειρα πολλές φορές κατευθύνονται από συγκεκριμένα συναισθήματα, όπως το στρες και η ανησυχία.

Επεξεργασία πληροφοριών

Νέες έρευνες αναφέρουν ότι μέσα από τα όνειρα ο ανθρώπινος νους επεξεργάζεται διάφορες πληροφορίες ή άλλες καταστάσεις που έχουν συμβεί στην καθημερινότητα μας.

Άλλοι επιστήμονες αναφέρουν ότι ενώ κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος εξακολουθεί να αναλύει ζητήματα και καταστάσεις που αφορούν την καθημερινή ζωή και έτσι προσπαθεί να βρει λύσεις.

πηγήhttp://www.clinical-depression.co.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μπορεί να έρθουμε σε οργασμό ενώ κοιμόμαστε; Όνειρα «αυστηρώς ακατάλληλα»