Γιατί ψηλώνουν οι άνθρωποι;

  • Iatropedia
Κάθε γενιά είναι ή τουλάχιστον μας φαίνεται ψηλότερη από την προηγούμενη, άρα θα συνεχίσει ο άνθρωπος να ψηλώνει; Η εξήγηση για το φαινόμενο αυτό δεν είναι τόσο απλή όσο νομίζαμε. Και η έκπληξη έρχεται από μία μεγάλη χώρα του Δυτικού κόσμου, τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι νεότερες γενιές δεν έχουν ψηλώσει!

Ο καθηγητής John Komlos του Πανεπιστημίου του Μονάχου, μετά από πολυετή έρευνα δήλωσε «σοκαρισμένος» από τα αποτελέσματα των ανθρωπομετρικών στοιχείων και την εξέλιξή τους. Είδε ότι τα τελευταία 150 χρόνια αυτοί που ψήλωσαν περισσότερο από κάθε άλλο λαό από τα μέσα του 19ου αιώνα, ήταν οι Ολλανδοί, κατά 20 εκατοστά: Οι άνδρες έχουν τώρα μέσο ύψος 188 εκατοστά και οι γυναίκες 170. Όλοι οι Ευρωπαίοι ψήλωσαν, όχι όμως και οι Αμερικανοί. Τι μας κάνει λοιπόν να ψηλώνουμε;

«Η καλή διατροφή, οι καλές υπηρεσίες υγείας και η καλύτερη ποιότητα ζωής», λέει ο καθηγητής William Leonard του Northwestern University of Illinois. Ο John Komlos συμφωνεί και εξηγεί ότι το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν ψήλωσαν οφείλεται στις πολύ κακές διατροφικές τους συνήθειες και στην έλλειψη δωρεάν παροχών υγείας, που σημαίνει ότι πολλοί δεν είχαν πρόσβαση σε καλή ιατρική περίθαλψη. Τα σπουδαιότερα χρόνια θεωρούνται τα παιδικά και τα εφηβικά όπου η καλή τροφή, οι υγιεινές συνθήκες διαβίωσης και η καλή ποιότητα ζωής είναι καθοριστικά.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της Κορέας: Οι Βορειοκορεάτες δεν έχουν ψηλώσει, ενώ οι Νοτιοκορεάτες ψήλωσαν κατά 8 εκατοστά και τώρα έχουν ύψος κατά μέσο όρο οι άνδρες 1,76 και οι γυναίκες 1,63. Η θεωρία αυτή εξηγείται και ιστορικά. Μετά την εποχή της πανώλης του Μεσαίωνα η οποία σκότωσε το 60% των Ευρωπαίων, υπήρχε αρκετή τροφή για όσους επέζησαν. Το αποτέλεσμα ήταν να ψηλώσουν όλοι και μάλιστα οι Άγγλοι να φτάσουν μόνο 4 εκατοστά πιο κοντοί απ’ όσο είναι σήμερα.

Τον 17ο αιώνα με το φοβερό κρύο, τις κατεστραμμένες σοδιές και τον Τριακονταετή Πόλεμο, ο μέσος Γάλλος ήταν πολύ κοντός, μόλις 1,62. Τον 18ο αιώνα της βιομηχανικής επανάστασης με τους ανθρώπους να ζουν σε άθλιες, ανθυγιεινές συνθήκες, στριμωγμένοι σε βρώμικες πόλεις, οι άνθρωποι πάλι δεν ψήλωναν. Αντίθετα, από το τέλος του 19ου αιώνα όταν η τροφή, οι συνθήκες υγιεινής και η ιατρική φροντίδα βελτιώθηκαν, οι Ευρωπαίοι άρχισαν να ψηλώνουν.