Γιατί πονάει το αυτί όταν είμαι στο αεροπλάνο;

  • Iatropedia
Δεν είναι σπάνιο μερικοί άνθρωποι να νιώθουν πόνο στο αυτί κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο που προκαλείται από τις άνισες πιέσεις που αναπτύσσονται σε κάθε πλευρά του τυμπάνου καθώς το αεροπλάνο προσγειώνεται. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πως θα αποφύγετε αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση και θα απολαύσετε ένα όμορφο ταξίδι.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται πόνο στο αυτί όταν πετούν με το αεροπλάνο. Συνήθως αυτό συμβαίνει καθώς το αεροπλάνο αρχίζει και κατεβαίνει. Ο πόνος μπορεί να επιδεινώνεται όσο διαρκεί η προσγείωση και να έχει γίνει αρκετά σοβαρός όταν αυτή ολοκληρωθεί. Ο πόνος συνήθως περνάει από μόνος του σύντομα μετά την προσγείωση.

Ο πόνος προκαλείται από τις διαφορετικές πιέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ του μέσου και έξω αυτιού.

Ιδανικά, οποιοσδήποτε με μόλυνση στο αυτί, κρυολόγημα ή λοίμωξη του αναπνευστικού δεν θα πρέπει να πετάει με αεροπλάνο. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν θα ακυρώσουν τα ταξίδια τους για αυτούς τους λόγους.

Τα ακόλουθα μπορεί να σας βοηθήσουν:

Πιπιλίστε μία καραμέλα όταν το αεροπλάνο αρχίζει να κατεβαίνει. Για τα μωρά μια καλή ιδέα είναι να τα ταιζετε ή να τους δίνετε λίγο νερό ώστε να καταπίνουν κατά τη διάρκεια της προσγείωσης.

Πάρτε μία εισπνοή και στη συνέχεια εκπνεύστε απαλά με το στόμα κλειστό και ανοιγοκλείνοντας τη μύτη με τα δάχτυλα. Αν το κάνετε αυτό θα νιώσετε στα αυτιά σας τον χαρακτηριστικό ήχο σαν «ποπ», καθώς ο αέρας ωθείται στο μέσο αυτί. Αυτό βελτιώνει συχνά το πρόβλημα. Επαναλάβετε το ίδιο κάθε λίγα λεπτά έως την προσγείωση.

Μην κοιμάστε όταν το αεροπλάνο προσγειώνεται.

Μερικοί άνθρωποι που είναι επιρρεπείς σε αυτό το πρόβλημα μπορούν να λάβουν αντιισταμινικά ή αποσυμφορητικά μύτης κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Tips για να ''χτυπήσετε'' τον πόνο στο αυτί!