Γιατί οι άντρες έχουν καλύτερο προσανατολισμό από τις γυναίκες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
προσανατολισμό
Οι άνδρες φαίνεται πως έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των γυναικών, όσον αφορά την αίσθηση της κατεύθυνσης και του προσανατολισμού, σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Behavioural Brain Research.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το νορβηγικό πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας διαπίστωσαν ότι οι άνδρες έχουν καλύτερη χωρική κατατόπιση και είναι πιο αποτελεσματικοί στην επινόηση στρατηγικών για την ταχύτερη άφιξη σε κάποιον προορισμό. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται -εν μέρει- στα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης που έχουν με φυσικό τρόπο οι άντρες στον οργανισμό τους.

Ο δρ Carl W.S. Pintzka και η ομάδα του λένε ότι τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την αντίληψη, ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των επιπέδων των ορμονών και των δεξιοτήτων πλοήγησης. Η μελέτη δείχνει ότι οι άνδρες είναι πιο εξελιγμένοι στο να βρίσκουν το δρόμο τους μέσα από έναν εικονικό λαβύρινθο που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα από τους επιστήμονες. Αποδείχτηκε ότι υπολογίζουν καλύτερα τις παρακάμψεις και τις συντομεύσεις προς έναν προορισμό, ενώ οι γυναίκες έχουν την τάση να παρατηρούν καλύτερα τα όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον γύρω τους και προτιμούν συγκεκριμένες διαδρομές για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Η ομάδα επιβεβαίωσε (και πάλι εν μέρει) αυτήν τη θεωρία με τη χορήγηση μιας σταγόνας τεστοστερόνης κάτω από τη γλώσσα των γυναικών. Διαπίστωσαν ότι η τεστοστερόνη αύξησε την ηλεκτροδιέγερση του ιπποκάμπου στον εγκέφαλο των γυναικών και τις έκανε να έχουν αυξημένη ικανότητα πλοήγησης και χωρικής κατατόπισης.

Πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή η διαφορά μεταξύ των ανδρών και γυναικών, ξεκινάει από την εξελικτική πορεία των εγκεφάλων τους, αφού οι άντρες ήταν υπεύθυνοι να βγαίνουν να κυνηγούν και άρα ανέπτυξαν μεγαλύτερη ικανότητα προσανατολισμού.

Η μελέτη διεξήχθη για να διερευνήσει το φαινόμενο που θέλει τις γυναίκες να είναι πιο επιρρεπείς στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές έχουν βρει, ότι η αίσθηση του προσανατολισμού είναι μία από τις πρώτες ικανότητες που επηρεάζονται σε ένα άτομο στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ.

“Επειδή γνωρίζουμε ότι σχεδόν διπλάσιες γυναίκες από ό,τι άνδρες διαγιγνώσκονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, θα μπορούσε να υπάρχει κάτι που να σχετίζεται με τις διαφορετικές ορμόνες των δύο φύλων”, δήλωσε ο δρ Pintzka.

http://atlanta.cbslocal.com
http://www.techtimes.com
http://www.sciencedirect.com