Γιατί η καρδία μου πάει να »σπάσει»

  • Iatropedia
Μπορεί να νιώθετε την καρδιά σας να χτυπάει γρήγορα ή άρρυθμα ή να νιώθετε ότι χάνετε κάποιους χτύπους. Πολλοί ασθενείς το περιγράφουν ως φτερούγισμα, το οποίο το αισθάνονται στο στήθος και λαιμό.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Ο λόγος για το αίσθημα παλμών το οποίο αποτελεί ένα συχνό σύμπτωμα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν σηματοδοτεί την εμφάνιση αρρυθμίας, παρόλο που και οι δύο καταστάσεις σχετίζονται μεταξύ τους.

Το «αθώο» αίσθημα παλμών, δηλαδή όταν η καρδιά έχει φυσιολογικό ρυθμό, προκαλείται από τους παρακάτω παράγοντες.

Άγχος, κρίσεις πανικού, φόβος

Καφεΐνη

Κάπνισμα

Κοκαΐνη και άλλα ναρκωτικά

Άσκηση

Πυρετός

Αντίθετα αν συμβαίνει σε έδαφος αρρυθμίας η κατάσταση είναι πιο σοβαρή και χρειάζεται διερεύνηση. Η αρρυθμία είναι πιο πιθανό να συνυπάρχει σε άτομα με γνωστή καρδιακή νόσο, βαλβιδοπάθεια, παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα ή διαταραχές των ηλεκτρολυτών στο αίμα π.χ. κάλιο.

Οι επιπλοκές σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι απειλητικές για την υγεία. Εάν η καρδιά χτυπάει γρήγορα, η αρτηριακή πίεση μπορεί να πέσει και να λιποθυμήσετε. Αυτό μπορεί είναι πιο πιθανό αν έχετε πρόβλημα με την καρδιά, όπως συγγενή καρδιοπάθεια ή βαλβιδοπάθεια.

Σπάνια το αίσθημα παλμών μπορεί να προκαλείται από απειλητικές αρρυθμίες οι οποίες προκαλούν την παύση της λειτουργίας της καρδιάς.

Αν το αίσθημα παλμών οφείλεται στην κολπική μαρμαρυγή μπορεί να σχηματιστούν θρόμβοι στο αίμα, οι οποίοι στη συνέχεια μπορεί να φράξουν μία αρτηρία του εγκεφάλου προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι εξετάσεις που είναι απαραίτητες για τη διερεύνηση του αισθήματος παλμών είναι το καρδιογράφημα, το Holter ρυθμού 24ωρου, το Triplex καρδιάς, η δοκιμασία κόπωσης και μπορεί να χρειαστεί και ηλεκροφυσιολογική μελέτη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιο είναι το καλύτερο φάρμακο για την καρδιά;

Η καρδιακή ανεπάρκεια χτυπά την Τρίτη Ηλικία