Γιατί οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδικά καρεκλάκια αυτοκινήτου

  • Iatropedia
Χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των ειδικών καθισμάτων αυτοκινήτων για μικρά παιδιά περιέχουν ουσίες που είναι δυνητικά τοξικές σε ένα παιδί το οποίο είναι στην ανάπτυξη, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που έκανε ο αμερικανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός Ecology Center και η οποία ανακοινώθηκε μόλις χτες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σχεδόν το 75% από τα καθίσματα αυτά βρέθηκε ότι περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες για τα παιδιά!

Οι τοξικές χημικές ουσίες που επισημαίνονται στην σχετική έκθεση του Ecology Center περιλαμβάνουν τα αρσενικό, βρώμιο, χλώριο, μόλυβδο και άλλα βαρέα μέταλλα.

Χρησιμοποιώντας την μέθοδο της χρωματογραφίας/φασματομετρίας μάζας, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν ελέγχους για χημικά επιβραδυντικά φωτιάς, καθώς και για τοξικά στοιχεία, όπως το αρσενικό και ο μόλυβδος.

Το Ecology Center διαπίστωσε ότι το 73% από τα συνολικά 377 παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων που δοκιμάστηκαν περιείχε επικίνδυνα αλογονούχα επιβραδυντικά φωτιάς και περισσότερα από τα μισά περιείχαν μη-αλογονωμένα οργανοφωσφορικά επιβραδυντικά φωτιάς, μερικά από τα οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα.

Η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε χημικές ουσίες που βρίσκονται στα καθίσματα των αυτοκινήτων έχει κατ' επανάληψη συνδεθεί με προβλήματα στον θυρεοειδή, την μάθηση, την εξασθένηση της μνήμης, την μειωμένη γονιμότητα και τον καρκίνο. Οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για το τι συμβαίνει όταν ένα παιδί περνά πολλές ώρες στο κάθισμα του αυτοκινήτου όταν αυτό το κάθισμα αυτοκινήτου εκτίθεται σε θερμότητα και η υπεριώδη ακτινοβολία (από τον ήλιο), επειδή η θερμότητα μπορεί να επιταχύνει την απελευθέρωση χημικών ουσιών.

Ανακάλυψαν επίσης ότι τα χημικά επιβραδυντικά φωτιάς δεν μένουν αποκλειστικά μέσα στα υλικά κατασκευής των καθισμάτων, αλλά θέτουν σε πιθανό κίνδυνο τα μικρά παιδιά επειδή μπορεί να τα εισπνεύσουν, ή να απορροφήσει τις χημικές ουσίες το δέρμα τους σε βάθος χρόνου.

Η συγκεκριμένη είναι η 5η τέτοια διαδοχική έρευνα που διεξάγει το ecology Center από το 2006.

Ο επικεφαλής ερευνητής του οργανισμού, Jeff Gearhart, δήλωσε σχετικά: “Τα ειδικά καθίσματα αυτοκινήτου για τα παιδιά σώζουν ζωές. Είναι απολύτως απαραίτητο οι γονείς να βάζουν τα παιδιά τους σε αυτά κατά την οδήγηση (…) Ωστόσο, η έρευνα μας δείχνει ότι ορισμένα καθίσματα αυτοκινήτων περιέχουν περισσότερες επιβλαβείς χημικές ουσίες από άλλα”.

http://rt.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα αντικολλητικά σκεύη