Γιατί οι Δανοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι στο κόσμο;

  • Iatropedia
Πριν από ένα μήνα περίπου η Δανία στέφθηκε η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο. Οι συνήθειες, η κουλτούρα αλλά και το επίπεδο υγείας των Δανών μπήκαν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων οι οποίοι ήθελαν να διαπιστώσουν γιατί η χώρα αυτή κατέχει αυτό το μοναδικό προνόμιο.

Ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι οι Δανοί απολαμβάνουν μερικά προνόμια τα οποία σε άλλες χώρες αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός.

η Δανία υποστηρίζει τους γονείς

Η σκανδιναβική αυτή χώρα υποστηρίζει τους γονείς εργαζόμενους οι οποίοι λαμβάνουν συνολικά 52 εβδομάδες γονικής άδειας. Οι μητέρες επιδοτούνται μέχρι 18 εβδομάδες αλλά και οι πατέρες λαμβάνουν τη… δική τους οικονομική ενίσχυση σε ποσοστό μέχρι και 100 τοις εκατό του μισθού.

Όμως, η στήριξη της οικογένειας δεν σταματά εδώ αφού τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ή χαμηλού κόστους φροντίδα.Το αποτέλεσμα; Στη Δανία, το 79 τοις εκατό των μητέρων επιστρέφουν στα καθήκοντα τους όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Αμερική φτάνει το 59 %.

η υγειονομική περίθαλψη είναι δικαίωμα των πολιτών

Οι Δανοί απολαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη ως ένα βασικό δικαίωμα. Την ίδια στιγμή έχουν προσωπική επαφή με το γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας κατά μέσο όρο περίπου επτά φορές το χρόνο.

η ισότητα των φύλων αποτελεί προτεραιότητα

Η Δανία βρίσκεται ανελλιπώς στις πρώτες 10 χώρες στην ετήσια έκθεση ενός Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην ισότητα των φύλων ενώ οι γυναίκες έχουν ισχυρή παρουσία σε ηγετικές θέσεις. Αναφέρθηκαν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ:

Να σημειωθεί εδώ ότι οι σκανδιναβικές χώρες ήταν πρωτοπόρες στην παροχή δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες ( Σουηδία το 1919, στη Νορβηγία το 1913, την Ισλανδία και τη Δανία το 1915, στη Φινλανδία το 1906).

ποδήλατο

Στην πιο πυκνοκατοικημένη και την μεγαλύτερη πόλη της Δανίας, στην Κοπεγχάγη, τα ποδήλατα αντιπροσωπεύουν το 50 τοις εκατό των ταξιδιών τους κατοίκους της .

Ενδεικτικό είναι ότι περισσότερες από τις μισές μετακινήσεις των κατοίκων γίνεται με ποδήλατο γεγονός που δεν βελτιώνει μόνο τα επίπεδα φυσικής κατάστασης και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά συμβάλλει και στην ευημερία της πόλης .

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι χάρη στη χρήση ποδηλάτου αποφεύγεται η ατμοσφαιρική ρύπανση τα ατυχήματα μειώνονται ενω δεν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση, αλλά και ηχορύπανση.

Εκτιμάται πως στην Κοπεγχάγη 1,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα κάθε μέρα καλύπτονται με ποδήλατο που εξοικονομούνται 34 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο ενώ τα μόλις 30 λεπτά της καθημερινής ποδηλασία προσθέτουν κατά μέσο όρο ένα έως δύο χρόνια στο προσδόκιμο ζωής των κατοίκων.

ζεστό κρασί με μπαχαρικά

Το μεγαλύτερο όπλο για την καταπολέμηση της κατάθλιψης εξαιτίας του θλιβερού σκοταδιού που πέφτει πάνω στη σκανδιναβική χώρα κατά τη χειμερινή περίοδο αποτελεί η οικογενειακή θαλπωρή αλλά και η κατανάλωση καφέ ή σοκολάτας καθώς και το ζεστό κρασί με μπαχαρικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αφροδισιακά βότανα για καλύτερο… σεξ!

Δίαιτες αποτοξίνωσης: χάνεις ή όχι κιλά;

Ποια ''επαγγελματικά'' μικρόβια απειλούν την υγεία;

Οι άνδρες και οι γυναίκες ξαναγεννιούνται στα …46!