Γιατί έχω λόξιγκα;

  • Iatropedia
Ο λόξυγγας μπορεί να προκύψει μετά από ένα μεγάλο γεύμα, από την κατανάλωση αλκοόλ ή μετά από ένα ξαφνικό ενθουσιασμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο λόξυγκας μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας υποκείμενης νόσου. Στους περισσότερους ανθρώπους μια κρίση συνήθως διαρκεί λίγα μόνο λεπτά, ενώ σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει για μήνες και να οδηγήσει έτσι σε υποσιτισμό και εξάντληση. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι ευθύνεται για τον λόξυγγα.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Ο λόξυγγας είναι το αποτέλεσμα των ακούσιων συσπάσεων του διαφράγματος (του μυός που χωρίζει το θώρακα από την κοιλιά και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναπνοή). Κάθε σύσπαση ακολουθείται από ένα ξαφνικό κλείσιμο της γλωττίδας και των φωνητικών χορδών, η οποία παράγει το χαρακτηριστικό ήχο «χικ» του λόξυγκα. Επίσης για τον λόξυγκα μπορεί να ευθύνεται ο ερεθισμός του φρενικού νεύρου, ένα νεύρο που ξεκινάει από τον εγκέφαλο και φτάνει στο διάφραγμα.

 

Ο λόξυγγας προκαλείται συνήθως από:

 

Τα αεριούχα ποτά

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Τρώγοντας πάρα πολύ και γρήγορα

Ενθουσιασμό ή συναισθηματικό στρες

Απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας

Κατάποση αέρα από μάσημα τσίχλας ή καραμέλες

 

Ο λόξυγγας που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες μπορεί να προκαλείται από διάφορα αίτια και χρήζει διερεύνησης.

 

Η πιο συχνή αιτία λόξυγγα που διαρκεί επί μακρόν είναι η βλάβη ή ο ερεθισμός του πνευμονογαστρικού ή φρενικού νεύρου, όπως γίνεται για παράδειγμα στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Άλλα προβλήματα που μπορεί να επιφέρουν επίμονο λόξυγκα είναι η λαρυγγίτιδα, η βρογχοκήλη, μια κύστη ή όγκος στο λαιμό και διάφορα νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως εγκεφαλικό, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, σκλήρυνση κατά πλάκας, όγκοι, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα κ.ά.

 

Επίσης ο σακχαρώδης διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια, ο αλκοολισμός, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως αναισθητικά, στεροειδή, ηρεμιστικά, βαρβιτουρικά μπορεί να είναι εκλυτικοί παράγοντες.

 

Δοκιμάστε ένα από τα παρακάτω για να σταματήσετε το λόξυγγα:

 

Αναπνεύστε σε μία χάρτινη σακούλα

Κάντε γαργάρες με παγωμένο νερό

Κρατήστε την αναπνοή σας

Πιείτε κρύο νερό

Πιείτε νερό με καλαμάκι

Φάτε λίγη ζάχαρη (στη μύτη του κουταλιού) και πείτε νερό. Επαναλάβετε 3-4 φορές γρήγορα.

 

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός