Γιατί δεν είναι καλό να οδηγούμε αφυδατωμένοι;

  • Iatropedia
Διότι είναι το ίδιο επικίνδυνο σαν… να έχουμε πιεί αλκοόλ, επισημαίνει σχετική μελέτη η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης.

Ειδικά τώρα που μπήκε το καλοκαίρι και ο υδράργυρος αρχίζει να παίρνει την ανιούσα, η οδήγηση έστω και με μέτρια αφυδάτωση μπορεί να είναι επικίνδυνη όσο και το αλκοόλ, τονίζουν οι ειδικοί. Όπως εξηγούν, όταν ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος αυξάνουν τα λάθη κατά την οδήγηση, όπως όταν ένας οδηγός είναι υπό την επήρεια αλκοόλ, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ασφάλεια όχι μόνο αυτού που οδηγεί αλλά και των επιβατών, των οδηγών/επιβατών άλλων οχημάτων ακόμη και των πεζών…

Η νέα έρευνα που διεξήχθη με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ενυδάτωσης βασίσθηκε σε μια μελέτη του Loughborough University που ολοκληρώθηκε νωρίτερα φέτος και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Physiology and Behaviour. Η εν λόγω μελέτη επεσήμαινε ότι ένας αφυδατωμένος οδηγός κάνει τον ίδιο αριθμό λαθών κατά την οδήγηση όσο κι ένας μεθυσμένος οδηγός –ο οποίος μάλιστα έχει περάσει αρκετά τα όρια του αλκοτέστ!

Σύμφωνα πάντως με νεότερα στοιχεία, μόνο ένας στους πέντε οδηγούς είναι αρκετά ενυδατωμένος για να οδηγήσει όταν κάθεται πίσω από το τιμόνι. Έτσι, οι ειδικοί συμβουλεύουν το αυτονόητο: αρκετά υγρά τώρα το καλοκαίρι και φυσικά, ποτέ μαζί αλκοόλ και οδήγηση.

Επίσης, όσοι οδηγούν θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους ότι το χρώμα του αυτοκινήτου τους παίζει παρόμοιο ρόλο. Αντίθετα με τα ανοιχτόχρωμα αυτοκίνητα –λευκά, ασημί κ.ά– που «αντανακλούν» την ηλιακή ακτινοβολία, τα σκουρόχρωμα οχήματα έχει βρεθεί ότι την… απορροφούν, με αποτέλεσμα οι οδηγοί, υπό συνθήκες έντονης ζέστης ή καύσωνα, να επηρεάζονται σε τέτοιον βαθμό ώστε να συμπεριφέρονται σαν να έχουν πιεί! Και επειδή το χρώμα του αυτοκινήτου μας δεν αλλάζει τώρα, ας είμαστε τουλάχιστον επαρκώς ενυδατωμένοι και προσεκτικοί.

Αλέξανδρος Θεολόγου