«Γιαμαγκάτα» ονομάζεται ο νέος μεταλλαγμένος ιός της γρίπης- 17 θάνατοι!

  • Iatropedia
Μία νέα μικρομετάλλαξη της γρίπης που ονομάζεται «Γιαμαγκάτα» έχει εισέλθει στη χώρα μας όπως και σε άλλες Ευρωπαϊκές με αποτέλεσμα εκατοντάδες Έλληνες να έχουν προσβληθεί. Προβληματισμός επικρατεί και στις υγειονομικές αρχές οι οποίες ωστόσο τονίζουν ότι τα επίπεδα της γρίπης φέτος είναι καλύτερα από ότι πέρυσι. Συνιστούν πάντως εμβολιασμό.

Καθησυχαστικό ειναι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για τον νέο ιό της γρίπης. Μέχρι στιγμής όμως στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 17 θάνατοι. Οι 13 κατεγράφησαν μέσα στις μονάδες εντατικής ενώ οι 4 εκτός.

Πάντως το 90% των θανάτων φέτος οφείλονται στον τύπο Α της γρίπης.

Πέρυσι συνολικά είχαν χάσει της ζωή τους 149 άνθρωποι.

Επίσης 72 ασθενείς χρειάστηκε φέτος να νοσηλευθούν σε Μονάδες Εντατικής ενώ πέρυσι είχαν φθάσει τους 355.

Το υπάρχουν εμβόλιο που διατίθεται στα φαρμακεία μπορεί να καλύπτει μόνο σε ποσοστό 50%, θεωρείται ωστόσο ένας αξιόπιστος τρόπος για προστασία.

Οι ειδικοί πάντως συνιστούν άμεση επίσκεψη σε γιατρό αν τα συμπτώματα επιμένουν και είναι έντονα.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρη Τσιόδρα δύο είναι τα κυρίαρχα στελέχη του ιού ο Α και ο Β που περιλαμβάνουν και το μεταλλαγμένο στέλεχος Γιαμαγκάτα.

Το ενθαρρυντικό για τους επιστήμονες είναι ότι στη χώρα μας τα περιστατικά είναι μοιρασμένα κατά 50% στα στελέχη Α και Β σε αντίθεση με το εξωτερικό όπου κυριαρχεί η πιο βαριά μορφή της γρίπης (τύπου Α) σε ποσοστό 95%.

Ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος ασθενεί τις ημέρες αυτές από γρίπη, έδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση της νόσου.

Πάντως ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε και στα εμβόλια της γρίπης που είχαν αγορασθεί όταν είχε ξεσπάσει η επιδημία της γρίπης και έμειναν ως απόθεμα στις αποθήκες του υπουργείου Υγείας αφού δεν είχαν χρησιμοποιηθεί.

Εδώ και καιρό το υπουργείο Υγείας επιστρέφει τις τεράστιες ποσότητες που είχαν αγορασθεί προκειμένου να εισπράξει πίσω τα χρήματα που είχε δώσει γεγονός που δε βρίσκει σύμφωνες όλες τις παρασκευάστριες εταιρείες.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας: «Θα τα πάρουμε πίσω όλα τα λεφτά από τα εμβόλια. Θα κερδίσουμε τις εταιρείες».