Για συνεχή διάλογο με την Φαρμακοβιομηχανία δεσμεύτηκε ο Α. Ξανθός μιλώντας στο Συνέδριο των Ασθενών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο κ. Ξανθός ωστόσο παραδέχτηκε ότι τα καινοτόμα φάρμακα είναι στο στόχαστρο λέγοντας στην ομιλία του ότι "η διαχείριση των τιμών φαρμάκων είναι ζητούμενο ειδικά στην κατηγορία των καινοτόμων φαρμάκων". Κι αυτό σημαίνει μείωση τιμών και περιορισμό ή τουλάχιστον αυστηρούς ελέγχους στην πρόσβαση...

Όταν η κ. Μανιώ Κορλέτη, αντιπρόεδρος του συλλόγου «ΑγκαλιαΖΩ» απάντησε σε δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού ζήτησε να γίνει επιτέλους πράξη η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων και εξέφρασε την αγωνία των ασθενών αναφορικά με την διαφαινόμενη καθυστέρηση στην κυκλοφορία νέων φαρμάκων, λόγω των νέων μέτρων του υπουργείου Υγείας λέγοντας «κύριε υπουργέ είναι αλήθεια ότι θα περιμένουμε πάνω από 2-4 χρόνια για τις νέες θεραπείες; Τα νέα φάρμακα είναι ζήτημα επιβίωσης και ποιότητας ζωής για εμάς τους ασθενείς»…

Ο υπουργός  Υγείας απάντησε: «Δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να καθυστερήσει  την εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων. Όμως πρέπει να ακολουθήσουμε τα Ευρωπαϊκά στάνταρτ για τα κριτήρια επιλογής και τιμολόγησης νέων θεραπειών. Το υπουργείο δεσμεύεται για συνεχή διάλογο με τη φαρμακοβιομηχανία για να μην μείνουν οι ασθενείς ανοχύρωτοι».

Επίσης ανέφερε ότι «το 2017  είναι προτεραιότητά μας να γίνει θεσμική παρέμβαση που να διασφαλίζει την εκπροσώπηση των ασθενών στην λήψη των αποφάσεων για τις πολιτικές υγείας σε επίπεδο ΥΠΕ, νοσοκομείων και δομών ΠΦΥ. Έχει ήδη αποφασιστεί η δημιουργία γραφείων υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία για να διεκδικούν την αξιοπρεπή φροντίδα τους, χωρίς συναλλαγές».

Στην ομιλία του ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι : 

«Αυτή την περίοδο συζητάμε τις μεταρρυθμίσεις και τα διαρθρωτικά μέτρα. Σπάνια γίνεται συζήτηση για τις ανάγκες των ανθρώπων. Οι πολιτικές υγείας έχουν κυρίως τις ανάγκες των επαγγελματιών υγείας, αλλά σπάνια των ασθενών.

Η πατρίδα μας χάρη στη συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού της κάνει μία μεγάλη προσπάθεια να σταθεί μέσα στη Ευρώπη. Η κυβέρνηση προσπαθεί για τη δικαιότερη κατανομή των βαρών, γιατί η συμφωνία είναι ετεροβαρής. Υπάρχει ασυμμετρία ανάμεσα στις ανάγκες και στους πόρους. Είμαστε σε καθεστώς επιτροπείας. Χρειάζεται λοιπόν ένα σοβαρό σχέδιο.

Οι μεταρρυθμίσεις στόχο έχουν την εξίσωση ενός βιώσιμου συστήματος υγείας και της κοινωνικής πολιτικής με σεβασμό στις κοινωνικές ανάγκες. Αρχίζει να δρομολογείται μία ενίσχυση του συστήματος με ανθρώπινο δυναμικό. Προχωράμε σταθερά στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας, το οποίο μέχρι σήμερα ήταν ιατρο-κεντρικό και νοσοκομειο-κεντρικό.

Με νέες δομές και με σεβασμό στις ανάγκες του ασθενή κάνουμε τις παρεμβάσεις μας.

Καλύψαμε τις ανάγκες των ανασφάλιστων πολιτών, βοηθώντας την πρόσβαση όλων ασχέτως εργασιακής η εισοδηματικής κατάστασης.

Θα αναβαθμίσουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση υγείας.

Ο έλεγχος της ζήτησης θα έρθει μέσα από τη χρήση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Η διαχείριση των τιμών φαρμάκων είναι ζητούμενο ειδικά στην κατηγορία των καινοτόμων φαρμάκων.

Προσπαθούμε με αγώνα κατά της διαφθοράς να καταπολεμήσουμε τις εστίες εκμετάλλευσης του ασθενή.

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη αποτελεί προτεραιότητα και είναι μία μεταρρύθμιση που εκκρεμεί. Θα βασιστούμε και σε Ευρωπαϊκούς πόρους, γιατί το κόστος είναι μεγάλο.

Αλλάζουμε το μοντέλο από την αγορά υπηρεσιών σε μία ολιστική αντιμετώπιση των αναγκών του ασθενή.