Για πρώτη φορά όργανο για μεταμόσχευση μεταφέρθηκε με drone

  • Γιάννα Σουλάκη
drone
Ενα όργανο προς μεταμόσχευση -και συγκεκριμένα ένας νεφρός- παραδόθηκε στο Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center - UMMC με τη χρήση της τεχνολογίας των drone.

H νέα αυτή προσπάθεια παράδοσης οργάνων με drone αποσκοπεί στο να κάνει την παράδοση οργάνων ασφαλέστερη, ταχύτερη κατά 70% πιο προσιτή οικονομικά.

Το συγκεκριμένο drone κατασκευάστηκε κατά παραγγελία, καθώς διαθέτει σύστημα παρακολούθησης του οργάνου σε πραγματικό χρόνο καθ’όλη τη διάρκεια της πτήσης και ήταν αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας χειρουργών και μηχανικών της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας των ΗΠΑ – FAA, αλλά και ειδικευμένου προσωπικού στην μεταφορά οργάνων (πιλότων και νοσοκόμων).

«Η μεταφορά ενός οργάνου από το δότη στον ασθενή είναι ένα ιερό καθήκον με πολλά εμπλεκόμενα μέρη. Είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους να βελτιώσουμε τη διαδικασία», δήλωσε ο επικεφαλής της προσπάθειας Dr. Joseph Scalea.

Αποδέκτης ήταν μια γυναίκα ηλικίας 44 ετών από τη Βαλτιμόρη, η οποία πριν υποβληθεί στη μεταμόσχευση, έκανε αιμοκάθαρση για 8 ολόκληρα χρόνια.

drone

Επέκταση της χρήσης των drone στις μεταμοσχεύσεις

Οι γιατροί εκτιμούν ότι η χρήση drone για την παράδοση οργάνων για μεταμόσχευση θα μπορούσε να εκτοπίσει τις παραδοσιακές μεθόδους μεταφοράς οργάνων, καθώς η νέα τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα ταχύτερης μεταφοράς και άρα διεύρυνσης των δυνατοτήτων εύρεσης διαθέσιμων οργάνων.

Δείτε το σχετικό video από το edition.cnn.com

Με πληροφορίες από eu.usatoday.com