Για να αποφύγετε τον διαβήτη Τύπου 2 καλύτερα πιείτε νερό τσάι ή καφέ αντί για αναψυκτικά!

  • Iatropedia
Πίνοντας νερό στην θέση των αναψυκτικών ή των σακχαρούχων ροφημάτων γάλακτος βοηθά στην μείωση του κινδύνου να εκδηλώσει κάποιος διαβήτη Τύπου 2, τονίζουν οι επιστήμονες.

Τίποτα δεν ξεδιψάει όσο ένα παγωμένο αναψυκτικό ή ρόφημα, λένε οι σχετικές διαφημίσεις, όμως παραλείπουν να πουν ότι… τίποτα δεν έχει τόσο πολλή ζάχαρη μαζεμένη! Για κάθε 5% αύξηση της ημερήσιας ενέργειας που δίνουν τα αναψυκτικά και τα ροφήματα με ζάχαρη ή τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, αυξάνεται έως και 18% ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη Τύπου 2, επισημαίνουν στην επιθεώρηση Diabetologia ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ στην Βρετανία.

Ακόμη χειρότερα, για κάθε επιπλέον αναψυκτικό, σακχαρούχο γάλα ή ρόφημα με γλυκαντικές ουσίες καθημερινά, οι ερευνητές διεπίστωσαν ότι ο σχετικός κίνδυνος αγγίζει πια το 22%. Αντιθέτως, η κατανάλωση φρουτοχυμών, τσαγιού ή καφέ δεν σχετίζεται κατά τους ειδικούς με κίνδυνο διαβήτη. Αυτό λοιπόν που προτείνουν είναι αντί για κάποιο από τα παραπάνω ροφήματα να πίνουμε… νερό (παγωμένο είναι υπέροχο) ή καφέ ή τσάι χωρίς ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες.

Όπως υποστηρίζει η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Nita Forouhi, η αλλαγή αυτή όχι μόνο υπόσχεται πρόληψη των πιθανοτήτων για διαβήτη Τύπου 2 κατά 14% (20-25% στην περίπτωση που κοπούν τα καθημερινά σακχαρούχα ροφήματα γάλακτος) αλλά εναρμονίζεται και με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για περιορισμό της πρόσληψης σακχάρων μέσω των διατροφικών μας συνηθειών. Πάντως οι Βρετανοί επιστήμονες σημειώνουν ότι η αντικατάσταση των «σακχαρούχων βομβών» που συνιστούν τα πάσης φύσεως αναψυκτικά με άλλα που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, δεν έχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα όσον αφορά τα οφέλη που θα περίμενε κανείς από μια τέτοια αλλαγή.