Γερή καρδιά σε …πέντε βήματα! Παγκόσμια Ημέρα!

  • Iatropedia
Νέα όπλα έχουν πια στα χέρια τους οι επιστήμονες για να αντιμετωπίσουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα τα οποία πλήττουν όλο και μικρότερες ηλικίες. Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς βρίσκει τα καρδιαγγειακά νοσήματα να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες και υπολογίζεται ότι περίπου 17.3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα μέλη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρεία (Ε.Κ.Ε), τονίζουν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων, επηρεάζουν όλες τις ηλικίες, άνδρες και γυναίκες και όλες τις κοινωνικές ομάδες και είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη για συστηματική εξάλειψη των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε αυτά.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω παρεμβάσεων, κυρίως σε πρωτογενές επίπεδο πρόληψης, με βασικούς άξονες τη μείωση του καπνίσματος, την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, της υπέρτασης και του σακχαρώδη διαβήτη.

Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε, κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος, τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την Κολπική Μαρμαρυγή, η οποία, με επιπολασμό στο γενικό πληθυσμό περίπου 1%, είναι η συχνότερη αρρυθμία και αποτελεί κύρια αιτία πρόκλησης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΑΕΕ), ανεξάρτητα εάν πρόκειται για παροξυσμική ή μόνιμη.

Μάλιστα, επί κολπικής μαρμαρυγής μη βαλβιδικής αιτιολογίας, τα 2/3 των ΑΕΕ είναι αποτέλεσμα καρδιακών εμβόλων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 90% αυτών των ΑΕΕ είναι αποτέλεσμα θρόμβων που εδράζονται στον αριστερό κόλπο της καρδιάς. Δυστυχώς, αυτά τα επεισόδια είναι ιδιαίτερα καταστροφικά και με πολύ άσχημη πρόγνωση.

Ο κ. Καλλικάζαρος, επίσης, ανέφερε στοιχεία σχετικά με τη Φλεβική Θρομβοεμβολή, μια νόσο με την οποία διαγιγνώσκονται πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρώπη κάθε χρόνο ενώ εκτιμάται ότι 543,454 θάνατοι σε ετήσια βάση σχετίζονται στην Ευρώπη με την Εν τω Βάθει Φλεβική Θρόμβωση, τη μια εκ των δύο μορφών της νόσου, αριθμός τουλάχιστον διπλάσιος από το άθροισμα θανάτων από AIDS (5,860), από καρκίνο του πνεύμονα (86,831), του προστάτη (86,831) και από τροχαία (53,599).

Πως να σώσετε την καρδιά σας!

Κόψτε τις κακές συνήθειες για να προστατέψτε την καρδιά σας αποφαίνονται για άλλη μια φορά οι ειδικοί επιστήμονες απευθυνόμενοι όμως αυτή τη φορά κυρίως στους άνδρες.

Νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology, αναφέρει ότι 4 στις 5 καρδιακές προσβολές στους άντρες μπορούν να προληφθούν όταν κάποιος κάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής του.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν τη διατήρηση υγιούς βάρους, την υγιεινή διατροφή, την τακτική άσκηση, την αποφυγή του τσιγάρου και την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης αλκοόλ.

Η έρευνα αποτελεί ανάλυση στοιχείων μιας δεκαετίας σχετικά με τις συνήθειες υγείας και του τρόπου ζωής 20.000 Σουηδών αντρών, ηλικίας 45 έως 79 ετών.

Ο Dr. Sam Brar, του Kaiser Permanente, πιστεύει ότι το μέγεθος της μείωσης των καρδιακών προσβολών είναι εκπληκτικό.

Πρόσθεσε, ότι όσον αφορά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ακόμα και ένας άντρας που κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του δεν πρόσεχε τον εαυτό του μπορεί να ωφεληθεί από απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ο Brar, δήλωσε ότι γνωρίζουμε ότι σε ασθενείς που ήδη έχουν μπλοκαρισμένες αρτηρίες και δεν έχουν υποβληθεί σε αγωγή η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πότε το παιδί μου έχει φαγούρα εκεί που δεν πρέπει;

Δείτε όλα τα σύγχρονα sex apps!

Πως ''χτυπιέται'' ο πονοκέφαλος;

Από τι κινδυνεύετε όταν δεν κάνετε σεξ!