Γεωργιάδης: Πίεση στα νοσοκομεία και εμβολιασμοί το πρώτο του μέλημα – Τι δήλωσε στο Υπουργείο Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
Γεωργιάδης
Πρώτη μέρα στο Υπουργείο Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης έθεσε την ατζέντα με τις άμεσες προτεραιότητες.

Στο υπουργείο Υγείας επέστρεψε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά από 10 χρόνια και δεν έκρυψε την ανησυχία του για την πίεση που υπάρχει στα νοσοκομεία εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού και των αναπνευστικών λοιμώξεων.

«Πρώτο μέλημα είναι η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία από τον κορονοϊό και τη γρίπη και η επιτάχυνση των εμβολιασμών», δήλωσε στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην οδό Αριστοτέλους λίγο μετά τις 08.00 το πρωί.

«Πρέπει να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς, οι οποίοι είναι 35.000 παραπάνω σε σχέση με πέρυσι αλλά σημαντικά χαμηλότεροι από την εποχή της πανδημίας. Η κοινωνία έχει χαλαρώσει, αλλά ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ» σημείωσε και προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφορικά με τη χθεσινή του δήλωση, ότι «έχουμε μείνει πίσω στους εμβολιασμούς» έβγαλε από το κάδρο των ευθυνών την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, λέγοντας πως έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με τους εμβολιασμούς.

«Η κυρία Αγαπηδάκη έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με το θέμα των εμβολιασμών. (…) Θέλω να τη βοηθήσω, θα είμαι μαζί της την αγαπώ, την εμπιστεύομαι» ανέφερε συγκεκριμένα και εξήγησε πως η κοινωνία έχει χαλαρώσει στην μεταπανδημική εποχή.

Δείτε επίσης: Ο Άδωνις Γεωργιάδης σηκώνει μανίκια: “Έχουμε μείνει πίσω στον εμβολιασμό” – Οι δύο αιχμές του

Σε ερώτηση εάν ανησυχεί για τα νοσοκομεία απάντησε ότι ανησυχεί με την έννοια ότι ο κόσμος ταλαιπωρείται.

 «Θα πάνε όλα καλά να μην ανησυχεί ο κόσμος. Το πρώτο που θα ασχοληθώ είναι η πανδημία και η γρίπη και η πίεση που υπάρχει στα νοσοκομεία. Να δούμε τι γίνεται, τα φάρμακα που χρειαζόμαστε. Να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς», σημείωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε τους πολίτες πως έχει έρθει με κέφι και όρεξη για δουλειά σε ένα υπουργείο που γνωρίζει καλά από την προηγούμενη θητεία του.

«Θέλω τη μέρα που θα φεύγω, γιατί οι υπουργοί κρινόμαστε όταν φεύγουμε από τα υπουργεία, ο κόσμος να λέει ότι είδε μια σημαντική αλλαγή, ότι έχουμε καλύτερα νοσοκομεία» δήλωσε.

«Γενικά στα υπουργεία που πήγα καλύτερα τα άφησα τα πράγματα μετά. Θα δούμε» είπε.

Ερωτηθείς τέλος για την αντίδραση Πολάκη μετά την επιστροφή του στο υπουργείο Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης αρκέστηκε να απαντήσει ότι «ο κ. Πολάκης είναι βουλευτής της αντιπολίτευσης και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Για ό,τι θέλει να ενημερωθεί θεσμικά είμα στη διάθεσή του, τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει μια διαμάχη Γεωργιάδη-Πολάκη».

Δείτε τις δηλώσεις του:

Α. Γεωργιάδης: Έπιασε την “καυτή πατάτα” του clawback και rebate

Εντύπωση προκάλεσε στη χθεσινή τελετή παράδοσης-παραλαβής η κίνηση του νέου υπουργού Υγείας να θίξει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ένα θέμα που αποτελεί “καυτή πατάτα” για όλους τους υπουργούς Υγείας της τελευταίας δεκαετίας.

Το θέμα του clawback και rebate. Των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών υπέρογκων ποσών από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς το κράτος, κάτι που αποτελεί “άδικο” -όπως έχουν παραδεχθεί όλοι οι προκάτοχοί του- μνημονιακό μέτρο, το οποίο όμως συντηρούν όλες οι κυβερνήσεις.

“Θέλω να ξέρετε ότι έχω συνείδηση των προβλημάτων”, ξεκίνησε λέγοντας ο Άδωνις Γεωργιάδης και εξήγησε: “Έχουμε να πάρουμε και δύσκολες αποφάσεις, δεν είναι όλα ευχάριστα. Αποφάσεις που έχουν να κάνουν με το clawback και με το rebate, με τον τρόπο που θα εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε όλους αυτούς τους χώρους όπου οι αποφάσεις δεν είναι πάντα ευχάριστες”, ανέφερε χωρίς να επεκταθεί περισσότερο.

Δείτε επίσης: Άδωνις Γεωργιάδης: Οι προκλήσεις και τα “αγκάθια” για τον νέο υπουργό Υγείας

Τόνισε δε πως η πόρτα του γραφείου του θα είναι πάντα ανοιχτή και είναι έτοιμος να κάνει το καθήκον του.

“Δεν θα φεισθούμε χρόνου και κόπου για να κάνουμε το καθήκον μας. Μας το ανέθεσε ο Πρωθυπουργός, κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, και θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλη και η τιμή αλλά και η ευθύνη να αναλαμβάνεις την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας”, τόνισε.