Γεωργιάδης για Ογκολογικά Φάρμακα: «Όσο είμαι υπουργός, δεν θα κοπεί φάρμακο σε ασθενή που το χρειάζεται»

  • Γιάννα Σουλάκη
Άδωνις
Τη διαβεβαίωση της Πολιτείας ότι δεν θα στερηθεί το φάρμακό του κανένας ασθενής που το χρειάζεται έδωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος στο πρωτοσέλιδο εφημερίδας ότι «κόβονται φάρμακα για καρκινοπαθείς», το οποίο στηρίχθηκε σε δηλώσεις του πως τα 3/4 των Ογκολογικών Φαρμάκων που συνταγογραφούνται οι ασθενείς δεν τα χρειάζονται, ο κ. ‘Αδωνις Γεωργιάδης εξήγησε γιατί έκανε τη συγκεκριμένη αναφορά:

«Η Ένωση των Ογκολόγων επισήμως μας είπε ότι πρέπει να ενεργοποιήσουμε τα ογκολογικά συμβούλια γιατί θεωρούν ότι πολλά φάρμακα που γράφονται δεν θα έπρεπε να γράφονται. Το ότι η Ένωση Ογκολόγων έχει ζητήσει να ενεργοποιήσουμε τα ογκολογικά συμβούλια, δηλαδή να ελέγχεται αν καλώς γράφεται ή όχι ένα φάρμακο, σημαίνει ότι εμείς οι πολιτικοί, ο Υπουργός εν προκειμένω κόβει τα φάρμακα; Δεν κόβονται τα φάρμακα. Ό,τι πρέπει να γράφεται θα γράφεται και ό,τι πρέπει να δίνεται θα δίνεται. Άρα, σε κανέναν ασθενή που πρέπει να πάρει ένα
φάρμακο δεν το κόβουμε», σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή Σούπερ Κατερίνα, στον ΣΚΑΙ.

Δείτε τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας: Άδωνις Γεωργιάδης: «Τα 3/4 των ογκολογικών φαρμάκων που συνταγογραφούνται δεν χρειάζονται»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, πρόσθεσε δε πως επισήμως η επιστημονική κοινότητα των γιατρών λέει ότι πρέπει να υπάρχει ένας μεγαλύτερος έλεγχος στη συνταγογράφηση ορισμένων πολύ ακριβών
φαρμάκων, «γιατί σε πολλές περιπτώσεις κατά τη γνώμη τους τα φάρμακα που γράφονται δεν θα έπρεπε να γράφονται, αυτό δεν έχει να κάνει με εμένα», εξήγησε και κατέληξε:

«Επαναλαμβάνω, όσο είμαι εγώ Υπουργός Υγείας φάρμακο σε ασθενή που το χρειάζεται δεν θα κόβεται ποτέ και για κανέναν λόγο».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Τι απαντούν οι Ογκολόγοι – Παθολόγοι

Απάντηση στις δηλώσεις του Υπουργού εξέδωσαν, όμως, και οι Ογκολόγοι – Παθολόγοι (ΕΟΠΕ).

Όπως αναφέρει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΠΕ, η ενεργοποίηση Ογκολογικών Συμβουλίων στα νοσοκομεία με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, είναι μια αναγκαιότητα, που επιβάλλουν και οι διεθνείς πρακτικές:

«Τα ογκολογικά συμβούλια αποτελούν διεθνή και ελληνική πρακτική και αναγκαιότητα για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών. Πρέπει να ενισχυθούν και να υποστηριχθούν οργανωτικά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, να ενεργοποιηθούν όπου δεν έχουν ακόμα ενεργοποιηθεί και να εφαρμόζονται για όλους τους ασθενείς με καρκίνο», αναφέρουν οι Ογκολόγοι – Παθολόγοι.

Δείτε την ανακοίνωση των Ογκολόγων Παθολόγων: Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων (ΕΟΠΕ): «Η χρήση ογκολογικών φαρμάκων από τους παθολόγους ογκολόγους γίνεται με ορθολογικό τρόπο»

Επίσης, απαντώντας στις δηλώσεις πως «τα 3/4 των ογκολογικών φαρμάκων που συνταγογραφούνται στην Ελλάδα συνταγογραφούνται άσκοπα και οι ασθενείς δεν τα χρειάζονται», στοιχεία για τα οποία ο υπουργός Υγείας επικαλέστηκε συνάντηση που είχε με την ΕΟΠΕ, οι Παθολόγοι – Ογκολόγοι απαντούν:

«Η ΕΟΠΕ θεωρεί πως η χρήση των ογκολογικών φαρμάκων από τους παθολόγους ογκολόγους γίνεται με ορθολογικό τρόπο, για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των ασθενών μας και σε εφαρμογή των διεθνών και ελληνικών κατευθυντήριων οδηγιών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, όπως έχουν δημοσιευθεί και επικυρωθεί από την Πολιτεία. Ωστόσο, αποτελεί πάγιο αίτημα της Εταιρείας μας η καθιέρωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η εφαρμογή τους και σε επίπεδο συνταγογράφησης (ΗΔΙΚΑ) και αποζημίωσης (ΕΟΠΥΥ), κατεύθυνση προς την οποία κινούμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς».