Γεωργιάδης: Αποσύρεται η απόφαση για την Ιατρική Ειδικότητα – «Ενημέρωσα την Παγώνη κι αυτοί απεργούν»

  • Γιάννα Σουλάκη
Γεωργιάδης
Ένα βήμα πίσω κάνει η κυβέρνηση, μετά τη θύελλα διαμαρτυριών που ξεσήκωσε στον ιατρικό κόσμο η νέα απόφαση για την έναρξη της Ιατρικής Ειδικότητας με γραπτές εξετάσεις.

Όπως ανέφερε σήμερα σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ – ΕΙΝΑΠ) κακώς πραγματοποιούν στάση εργασίας σήμερα και παράσταση έξω από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), καθώς η σχετική απόφαση που προέβλεπε από τον ερχόμενο Ιούλιο, την υποχρεωτική διενέργεια γραπτών εξετάσεων για την επιλογή γιατρών με σκοπό την έναρξη Ιατρικής Ειδικότητας, αποσύρεται.

Δείτε επίσης: Ιατρική Ειδικότητα: Πυρ ομαδόν από τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε απόφαση του ΚΕΣΥ για επιλογή με εξετάσεις

Σύμφωνα μάλιστα με τον Υπουργό Υγείας, οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και δύο εβδομάδες ότι θα αποσυρθεί η επίμαχη απόφαση που θεσπίζει μάλιστα 14μελή Εθνική Επιτροπή στο ΚΕΣΥ, η οποία επιφορτίζεται με το έργο της οργάνωσης, διενέργειας και βαθμολόγησης των εξετάσεων αυτών ανά τέσσερις μήνες (Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούλιο, Οκτώβριο)

«Έχω ενημερώσει την κ. Παγώνη εδώ και δυο – τρεις εβδομάδες ότι η σχετική απόφαση για την έναρξη της διαδικασίας εξετάσεων για την ειδικότητα θα αποσυρθεί. Συγκεκριμένα η σχετική απόφαση για την απόσυρσή της υπογράφτηκε χθες», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, αν και όπως είπε, δεν είναι αντίθετος στη μεταρρύθμιση αυτή:

«Δεν είμαι αξιωματικά αρνητικός σε μία τέτοια μεταρρύθμιση, αλλά τέτοιου τύπου μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνονται μόνο σε συνεννόηση με την ιατρική κοινότητα. Ενώ τους έχω πει ότι έχει αποσυρθεί, εκείνοι προχωρούν σε στάση εργασίας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει πάρα πολλά προβλήματα, τα προβλήματα αυτά δεν θα λυθούν με στάσεις εργασίας», τόνισε.

Κρίσιμη η συνάντηση με τους Φαρμακοβιομήχανους

Αναφορικά με την συνάντηση που αναμένεται να γίνει σήμερα στην Αριστοτέλους μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων των φαρμακοβιομηχάνων, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι έχει γίνει προοδος στις συζητήσεις για τη φαρμακευτική δαπάνη και υπάρχει ομαλοποίηση στην αγορά από την άποψη των ελλείψεων φαρμάκων.

«Έχουμε κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο. Σήμερα, θα έχω συνάντηση με τους εκπρόσωπους της φαρμακοβιομηχανίας. Θα παρουσιάσουμε την εξέλιξη της δαπάνης το πρώτο πεντάμηνο του 2024 σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2023, τα μέτρα που πήραμε και την απόδοση που είχαμε, γιατί η πολιτική είναι εφαρμοσμένη τέχνη. Ήδη, αρχίζουν να ομαλοποιούνται πολλές από τις ελλείψεις στα φάρμακα. Πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε μια πλήρη ομαλοποίηση στην αγορά των φαρμάκων», τόνισε.