Γενόσημα με το …σταγονόμετρο στα νοσοκομεία!

  • Iatropedia
Μπορεί η κυβέρνηση να βάζει τους ασθενείς να αγοράζουν από τα φαρμακεία γενόσημα (αντίγραφα φάρμακα) αυξάνοντας τη συμμετοχή τους στα έξοδα σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και πάνω από 50%, στα νοσοκομεία όμως το ποσοστό χρήσης των αντιγράφων είναι εξαιρετικά περιορισμένο σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί.

Με βάση τις δεσμεύσεις που έχουμε δώσει στην τρόικα η χρήση των γενοσήμων θα πρέπει να φθάσει στα νοσοκομεία αλλά και στα ιδιωτικά φαρμακεία τουλάχιστον στο 50%. Όμως παρά τις πιέσεις, τις οδηγίες και τις …αλχημείες στο ΕΣΥ η χρήση των γενοσήμων αγγίζει μόλις το 28% κατά μέσο όρο σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες.

Το υψηλότερο ποσοστό κατέχει σήμερα η 3η Υγειονομική περιφέρεια με 39% ενώ το χαμηλότερο η 4η Υγειονομική Περιφέρεια με 21%. Σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστό κινείται με τα γενόσημα και η 1η Υγειονομική περιφέρεια που περιλαμβάνει όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας, αφού “έπιασε” μόλις το 23%. Η 2η Υγειονομική περιφέρεια φθάνει το 28% ενώ στη λίστα με τα υψηλά ποσοστά είναι η 6η Υγειονομική Περιφέρεια με 37%.

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αυτή που θα προκύψει μετά τις εκλογές, θα πρέπει να αυξήσει άρδην τα ποσοστά αυτά δεδομένων των πιέσεων της τρόικας αλλά και για να εξοικονομηθούν κονδύλια από τη φαρμακευτική δαπάνη.

Μια δαπάνη που όπως φαίνεται μέχρι στιγμής δε μπορεί να συγκρατηθεί στα 2,88 δις ευρώ όπως επιβάλουν οι επιταγές των δανειστών μας.