Γενόσημα για όλους περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα της τρόικας.Τι αλλάζει το Σεπτέμβριο

  • Iatropedia
Αλλάζει εκ νέου το μενού της συνταγογράφησης των φαρμάκων. Οι Έλληνες ασθενείς μέχρι τέλος του χρόνου θα λαμβάνουν λιγότερα πρωτότυπα φάρμακα και περισσότερα αντίγραφα. Οι οδηγίες των τροικανών σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρες:ζητούν άμεση αύξηση του ποσοστού των γενόσημων αφού απαιτούν το 2014 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη να πέσει κάτω από 2 δις ευρώ ενώ η κυβέρνηση ευελπιστεί με τις διαπραγματεύσεις να αυξηθεί το ποσό και να φθάσει τα 2,1 δις ευρώ.

Ενόψει της επίσκεψης της τρόικας στις αρχές Σεπτεμβρίου, υπουργείο Υγείας και εμπλεκόμενοι φορείς, μελετούν τα θέματα και αναμένεται να υλοποιηθούν οι προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι και τους προηγούμενους μήνες και προβλέπουν τη χορήγηση γενοσήμων (αντιγράφων) φαρμάκων για όλους, με το κίνητρο ότι οι ασθενείς δε θα πληρώνουν συμμετοχή.

Στόχος να επιλεγούν τα φθηνότερα φάρμακα στα οποία οι ασφαλισμένοι δεν θα καταβάλουν το 25% που συνήθως δίνουν για να προμηθευτούν τα σκευάσματά τους. Εάν επιθυμούν να πάρουν άλλο φάρμακο θα πρέπει να πληρώνουν τη διαφορά.

Το φθηνότερο φάρμακο θα επιλέγεται από τον φαρμακοποιό αλλά τα όμοια γενόσημα κινούνται περίπου στις ίδιες τιμές γεγονός που σημαίνει ότι το παιχνίδι φεύγει πια από τους γιατρούς και περνά στα χέρια των φαρμακοποιών.

Οι τροϊκανοί θεωρούν ότι έτσι θα μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Αγνοούν ωστόσο τι θα γίνει με τις ελληνικές εταιρείες που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους εάν έρθουν στη χώρα μας μεγάλες ξένες εταιρείες που παράγουν πάμφθηνα γενόσημα αμφιβόλου βέβαια ποιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από κόσκινο θα περνούν οι ασθενείς για ένα χειρουργείο!Πως θα γίνεται η εισαγωγή στα νοσοκομεία

Έρχεται αύξηση του εισιτηρίου για εξετάσεις στα Δημόσια Νοσοκομεία

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 95 γιατρών στο ΕΣΥ.

Ποια κίνητρα δίνει ο Άδωνις στους νέους γιατρούς για τις ακριτικές περιοχές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν