Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας: Προέχει η πρόληψη για τον ιό του Δυτικού Νείλου

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως αναφέρει σε ενημέρωση που έστειλε σήμερα ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, "ο στόχος για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, είναι το σημαντικότερο μέλημα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας και για το λόγο αυτό καλεί όλους τους πολίτες να λάβουν μέτρα πρόληψης και τονίζουν την ανάγκη εφαρμογής των παρακάτω λεπτομερών συστάσεων που αναφέρονται στο επισυναπτόμενο ενημερωτικό σημείωμα".

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά στοιχεία και μέσα προστασίας για τον ιό του Δυτικού Νείλου:

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών που  μολύνονται από μολυσμένα άγρια μεταναστευτικά πτηνά. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προβλεφθεί  σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν καθόλου συμπτώματα, ένα μικρό ποσοστό εμφανίζει ήπια αυτοπεριοριζόμενη ιογενή νόσο και ένα πολύ χαμηλό ποσοστό περίπου 1%, νοσεί σοβαρά με εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα.

Για το 2018, έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου και σαν κύριοι παράγοντες θεωρούνται οι φετινές κλιματολογικές συνθήκες, με τις απροσδόκητα αυξημένες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος κατά τους εαρινούς μήνες και τις αυξημένες βροχοπτώσεις στην αρχή του καλοκαιριού.

Η  Γενική Γραμματεία Δημόσιας υγείας έχει οργανώνει και συγκαλεί κατ΄ επανάληψη -φέτος και κατά τα προηγούμενα έτη- συναντήσεις εργασίας τόσο με τις αρμόδιες αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης των Περιφερειών και τις αρχές δημόσιας υγείας, όσο και με άλλους αρμόδιους εθνικούς φορείς, με στόχο  αφενός το συντονισμό και την οργάνωση των δράσεων, στο πλαίσιο της Ενιαίας Υγείας, και αφετέρου την ευαισθητοποίηση των περιφερειακών αρχών για την αποτελεσματική υλοποίηση των έργων.