Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας: Σε χρήση η ανακαινισμένη Οφθαλμολογική – ΩΡΛ Κλινική

  • Ρούλα Τσουλέα
Κλινική
Όλες οι επιφάνειες επιστρώθηκαν με χρώμα χαλκού εσωτερικών χώρων για την προστασία από τα μικρόβια.

Τις πύλες της στους ασθενείς άνοιξε η ανακαινισμένη Οφθαλμολογική – ΩΡΛ -Οδοντιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, η οποία τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε ως Κλινική COVID-19.

Κατά την ανακαίνισή της, αντικαταστάθηκαν οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και ο ελαιοχρωματισμός όλων των επιφανειών (τοιχοποιΐα, πόρτες, κάσες, φάσες κ.λπ.) με αντιμικροβιακό χρώμα χαλκού εσωτερικών χώρων.

Αυτό έγινε για την πρόληψη και αποφυγή της διασποράς ιών και παθογόνων βακτηρίων, όπως ο μύκητας candida auris και ο κορωνοϊός.

Ο χαλκός έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Όταν χρησιμοποιείται ως χρώμα, εξαλείφει σε σύντομο χρονικό διάστημα το 99% των ιών, των βακτηρίων και των μυκήτων στη βαμμένη επιφάνεια. Το νοσοκομείο στοχεύει με την χρήση του:

  • Στον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων
  • Τη μείωση της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά
  • Την ελάττωση των ημερών νοσηλείας των ασθενών

Σημαντική επιβάρυνση

Όπως εξήγησε ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Γρηγόριος Βλαχάκης, οι εργασίες  ελαιοχρωματισμού άρχισαν από την συγκεκριμένη κλινική «η οποία έχει συνδράμει αποφασιστικά και αποτέλεσε πολύτιμο αρωγό στο έργο του νοσοκομείου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού».

Εργαστηριακές μετρήσεις έδειξαν ότι η μικροβιακή επιβάρυνση της κλινικής μετά την χρήση της για την COVID-19 ήταν ιδιαίτερα υψηλή. Επομένως, έκρυβε κινδύνους τόσο για το προσωπικό όσο και τους ασθενείς. «Με το έργο αυτό ενισχύθηκε η ασφάλεια και η μικροβιακή θωράκιση, εξαλείφοντας σε μεγάλο βαθμό τους κινδύνους. Οι εργασίες ανακαίνισης του νοσοκομείου συνεχίζουν και σε άλλες κλινικές, προκειμένου να διασφαλίσουμε την υγεία των πολιτών», πρόσθεσε ο κ. Βλαχάκης.

Η κλινική άνοιξε τις πύλες της παρουσία του υποδιευθυντή της 5ης Υ.ΠΕ κ. Σταύρου Παπαγεωργίου, του αντιπροέδρου του ΔΣ κ. Αθ. Ολύμπιου, του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Κ. Καρακούση, του προέδρου Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων κ. Ι. Γκαμπράνη, της διευθύντριας Νοσηλυτικής Υπηρεσίας κ. Β. Ζήση, καθώς και υπαλλήλων.

Ο κ. Παπαγεωργίου συνεχάρη τη διοίκηση του νοσοκομείου για την εφαρμογή του πιστοποιημένου και καινοτόμου αντιμικροβιακού χρώματος χαλκού. «Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αποτελεί το μοναδικό νοσοκομείο στην 5η Υ.ΠΕ. το οποίο πιστοποίησε και εφάρμοσε το αντιμικροβιακό χρώμα χαλκού, ως συμπληρωματικό μέτρο για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων», είπε.

Με πληροφορίες από ertnews.gr

Φωτογραφία: iStock