Γενικό Νοσοκομείο Χανίων: Τι να κάνουν οι γονείς με γενετικό υλικό στην Ιδιωτική Μονάδα Αναπαραγωγής που έκλεισε

  • Γιάννα Σουλάκη
Εθνική Αρχή
Οδηγό για την τους γονείς που έχουν αποθηκεύσει κατεψυγμένο γενετικό υλικό στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής των Χανίων, η οποία έκλεισε λόγω εισαγγελικής έρευνας για εμπορία βρεφών, εξέδωσε το Νοσοκομείο Χανίων.

Σύμφωνα με το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος», στο οποίο μεταφέρθηκε με απόφαση της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής το αποθηκευμένο γενετικό υλικό από την Ιδιωτική Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζα Κρυοσυντήρησης, με την επωνυμία «Ιδιωτικό ιατρείο Ι. Γιακουμάκη και Σια ΕΕ», οι γονείς θα πρέπει να απευθύνονται σε ειδικό e-mail.

Επίσης, το νοσοκομείο διαβεβαιώνει τους γονείς ότι το υλικό αυτό είναι ασφαλές.

Η ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων αναφέρει συγκεκριμένα:

«Το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος» ανακοινώνει ότι η ασφαλής μεταφορά του γενετικού υλικού και των σχετικών αρχείων από την Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζα Κρυοσυντήρησης με την επωνυμία «Ιδιωτικό ιατρείο Ι. Γιακουμάκη και Σια ΕΕ» με διακριτικό τίτλο «Μεσογειακό Ιατρείο Γονιμότητας» (Ζυμβρακάκηδων 24 και Μπότσαρη – Χανιά) έχει ολοκληρωθεί σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Το γενετικό υλικό και τα σχετικά αρχεία φυλάσσονται σε ασφαλές περιβάλλον σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος». Το Νοσοκομείο έχει συνάψει σύμβαση συνεργασίας με ειδικό εμβρυολόγο για τον σκοπό αυτό».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ενδιαφερόμενοι που είχαν αποθηκευμένο γενετικό υλικό στη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζα Κρυοσυντήρησης μπορούν να επικοινωνούν με το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων στο e-mail: emvcenter@chaniahospital.gr.

Επίσης, επισημαίνεται ότι για την ασφαλή επικοινωνία και για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισυνάπτουν στο πρώτο e-mail αντίγραφο διαβατηρίου ή ταυτότητας και να δηλώνουν υπεύθυνα ότι είναι οι κάτοχοι και αποκλειστικοί χρήστες του λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, θα απαντά εγγράφως στα ερωτήματα των ενδιαφερομένων και θα δίνονται οι σχετικές οδηγίες», καταλήγει η ανακοίνωση.