Γεγονός το νέο διορθωμένο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το νέο Δελτίο Τιμών στα φάρμακα αναρτήθηκε επιτέλους στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας ενώ η Υπουργική Απόφαση προβλέπει παράταση ισχύος των νέων τιμών για τα φαρμακεία από τις 20 Φεβρουαρίου, προκαλώντας αντιδράσεις από άλλες πλευρές...

Εκτιμάται ότι με το νέο, Διορθωτικό Δελτίο που αναρτήθηκε χθες το απόγευμα θα εξοικονομηθούν 100 εκατ. ευρώ. Με την ΥΑ μετατίθεται η έναρξη ισχύος της ανατιμολόγησης, που ορίζεται στις 20 Φεβρουαρίου, ζήτημα που είχε διχάσει τηγ αγορά φαρμάκου.

Μην ξεχνάμε ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες είχαν προειδοποιήσει την ηγεσία του ΥΥΚΑ ότι οποιαδήποτε απόκλιση, όπως η μετάθεση της έναρξης ισχύος του νέου διορθωτικού δελτίου τιμών μετά τις 16 Φεβρουαρίου για τα φαρμακεία, θα προκαλέσει επιβάρυνση στο Δημόσιο και θα αποτελεί «ιδιαίτερη μεταχείριση των φαρμακοποιών» με πιθανές νομικές συνέπειες!

Μειώσεις δεν εφαρμόστηκαν σε 18 φάρμακα, τα οποία δεν ανακοστολογήθηκαν καθώς ήταν ορατός ο κίνδυνος απόσυρσης τους και στη διαδικασία ανατιμολόγησης ελήφθησαν υπόψη και οι νέες τιμές των 184 γενοσήμων, οι ΚΑΚ των οποίων αιτήθηκαν μειώσεις, με στόχο την προστασία τους.

Τώρα, σειρά έχει η νέα θετική λίστα φαρμάκων, δηλαδή η λίστα με τα φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.