Γάζα: Σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την εκκένωση τριών νοσοκομείων, λέει ο ΠΟΥ

  • Ρούλα Τσουλέα
Γάζα
Θα μείνει χωρίς υγειονομική περίθαλψη το βόρειο τμήμα της. Κίνδυνος και για τα παιδιά στους καταυλισμούς.

Τη βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για να εκκενωθούν, ζήτησαν τρία νοσοκομεία στην πολιορκούμενη από το Ισραήλ Γάζα και ο σχεδιασμός έχει ήδη αρχίσει, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού.

Τα νοσοκομεία της περιοχής έχουν βρεθεί στο επίκεντρο βομβαρδισμών στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει. Όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Γάζας έχουν πάψει να λειτουργούν φυσιολογικά. Ωστόσο εξακολουθούν να φιλοξενούν μερικούς ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Όπως ανέφερε ο κ. Christian Lindmeier, οι εκκενώσεις των νοσοκομείων είναι η έσχατη λύση. «Στερεί από ολόκληρο τον πληθυσμό του βορείου τμήματος της Γάζας τα μέσα αναζήτησης υγειονομικής φροντίδας», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Γενεύη. Και πρόσθεσε ότι τα τρία νοσοκομεία είναι το Αλ Σίφα (από το οποίο 28 βρέφη έχουν ήδη διασωθεί), το Ινδονησιακό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Αλ Άχλι.

«Προς το παρόν βρισκόμαστε στο στάδιο του σχεδιασμού, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες», πρόσθεσε.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η Unicef προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν μεγάλες επιδημίες στους καταυλισμούς όπου έχει συσσωρευτεί ο πληθυσμός για να σωθεί. Οι επιδημίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατακόρυφη αύξηση της παιδικής θνησιμότητας.

«Εάν η πρόσβαση των παιδιών στη Γάζα σε καθαρό νερό και σε συνθήκες υγιεινής εξακολουθήσει να είναι περιορισμένη και ανεπαρκής, θα δούμε τραγική αύξηση των θανάτων μεταξύ τους», τόνισε ο εκπρόσωπος της Unicef κ. James Elder.

Φωτογραφία: iStock