Γ. Πατούλης: «Ανεπαρκή τα μέτρα για τα νοσήματα που μεταδίδονται από κουνούπια» – Συγκαγλεί σύσκεψη επιστημόνων

  • Γιάννα Σουλάκη
κουνούπια
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ. Γιώργος Πατούλης, κρίνει ως ανεπαρκή τα μέτρα που λαμβάνονται για τον ιό του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία και συγκαλεί ευρεία σύσκεψη εμπειρογνωμώνων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ευρεία σύσκεψη εμπειρογνωμόνων για τον ιό του Δυτικού Νείλου θα συγκαλέσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, το επόμενο διάστημα, με τη συμμετοχή μελών της επιστημονικής κοινότητας και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στόχος είναι να εκπονηθεί Στρατηγικό Σχέδιο, για τη θωράκιση της χώρας απέναντι στα σοβαρά λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται από τα κουνούπια (ελονοσία, ιός του Δυτικού Νείλου κ.τ.λ.)

Με αφορμή τις προσφατες πληροφορίες ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν τα περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας επισημαίνει την αναγκαιότητα να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Διαβάστε επίσης, τις τελευταίες ανακοινώσεις με τα κρούσματα από τον ΕΟΔΥ  – Στους 15 οι θάνατοι – Δείτε πίνακες με όλα τα κρούσματα ανά περιοχές

«Σημαντική παράμετρος για την υλοποίηση στοχευμένων και αποτελεσματικών ψεκασμών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ, «είναι η ύπαρξη επικαιροποιημένων χαρτών επικινδυνότητας και εστιών παραγωγής κουνουπιών προκειμένου να εντοπιστούν οι περιοχές υψηλού κινδύνου, για εκδήλωση κρουσμάτων από μεταδιδόμενους με κουνούπια λοιμογόνους παράγοντες (πλασμώδια της ελονοσίας και ιός του Δυτικού Νείλου)».

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής:

« Το γεγονός ότι η χώρα μας είναι φέτος η πρώτη στην Ευρώπη σε κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου ενώ κατά καιρούς εμφανίζονται περιστατικά ελονοσίας, αποδεικνύει ότι τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών-σκνιπών είναι ανεπαρκή. Παράλληλα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνουν στοχευμένες εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για τα ατομικά μέτρα προστασίας. Ενώνουμε τις δυνάμεις της επιστημονικής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία ενώ πλήττει τη χώρα μας τουριστικά».