Φυσικοθεραπευτές: Κινητοποιήσεις εναντίον του πολυνομοσχεδίου Γαβρόγλου

  • Ρούλα Τσουλέα
φυσικοθεραπευτές κινητοποιήσεις
Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι φυσικοθεραπευτές, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις που περιέχονται στο Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Δυναμικές κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι φυσικοθεραπευτές, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις που περιέχονται στο Πολυνομοσχέδιο Γαβρόγλου.

Όπως καταγγέλλει η γενική συνέλευσή τους, το πολυνομοσχέδιο περιέχει «απαράδεκτες ρυθμίσεις» που προβλέπουν:

  • Την ένταξη στις σχολές επιστημών υγείας μη συγγενών επιστημονικών κλάδων. Ειδικότερα, προβλέπεται να ενταχθούν στις Επιστήμες Υγείας τα Τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού!
  • Την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων που ουσιαστικά εξισώνει τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (ΚΕΜΕ) με τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με άλλα λόγια, εξισώνονται τα κολλέγια με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Η ρύθμιση αυτή «σημαίνει  κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ). Επιπλέον, «ξεκάθαρα εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα του χώρου της Παιδείας».

Οι φυσικοθεραπευτές τονίζουν επίσης ότι «οι διατάξεις περί αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας δεν μπορεί να εφαρμόζονται επί των νομοθετικώς ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων υγείας, όπως αυτό του φυσικοθεραπευτή».

Οι κινητοποιήσεις

Οι φυσικοθεραπευτές ζητούν να αποσυρθούν οι ρυθμίσεις αυτές και προγραμματίζουν σειρά κινητοποιήσεων. Οι κινητοποιήσεις που αποφασίσθηκαν χθες στη συνέλευση των εκπροσώπων τους απ’ όλη τη χώρα είναι:

  1. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς την Βουλή. Θα πραγματοποιηθεί την ημέρα συζήτησης του Πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, αν κατατεθεί όπως έχει δημοσιοποιηθεί.
  2. Κλείσιμο των Εργαστηρίων Φυσικοθεραπείας, απεργία στον δημόσιο τομέα και κλείσιμο των σχολών την ίδια ημέρα.
  3. Κατάθεση ψηφισμάτων διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων σε όλη τη χώρα.
  4. Ενημέρωση των κοινοβουλευτικών ομάδων σε κάθε νομό και έκδοση δελτίων Τύπου κατά των διατάξεων.
  5. Ο Π.Σ.Φ θα προβεί στην άσκηση ένδικων μέσων. Ειδικότερα, θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επί του μηχανογραφικού, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πατρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων.

«Η μεταρρύθμιση  στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση», υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους οι φυσικοθεραπευτές. «Δεν μπορεί να βασίζεται σε σκοπιμότητες και να εφαρμόζεται παρεμπιπτόντως, με γνώμονα την ικανοποίηση τοπικιστικών, ακαδημαϊκών ή άλλων  επιδιώξεων ή την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων».

Τέλος, καταγγέλλουν ότι ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αρνήθηκε να τους δεχθεί, «γεγονός λυπηρό για τις δημοκρατικές αξίες αυτού του τόπου».