Φυσικοθεραπευτές: Απεργούν στις 16 και 17 Ιανουαρίου

  • Γιάννα Σουλάκη
φυσικοθεραπευτες
Σε διήμερη απεργία προχωρούν οι φυσικοθεραπευτές του Δημοσίου τομέα με κύριο αίτημα την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Στο πλευρό τους τα ιδιωτικά φυσικοθεραπευτήρια, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Σε διήμερη απεργία προχωρούν οι φυσικοθεραπευτές του Δημόσιου Τομέα στις 16 & 17 Ιανουαρίου, με κύριο αίτημα την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Κλειστά και τα ιδιωτικά εργαστήρια φυσικοθεραπείας στις 17 Ιανουαρίου σε ένδειξη συμπαράστασης.  Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, στις 12:00, οι φυσικοθεραπευτές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας.

Οι φυσικοθεραπευτές διαμαρτύρονται για την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στις Δημόσιες δομές υγείας, όσο και για την «ρατσιστική» – όπως την χαρακτηρίζουν – αντιμετώπιση όλων των κυβερνήσεων απέναντί τους, καθώς οι φυσικοθεραπευτές του Δημόσιου Τομέα έχουν εξαιρεθεί από τους δικαιούχους καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, παρά το γεγονός ότι αυτό έχει χαρακτηρισθεί «δίκαιο αίτημα» απ’ όλους τους υπουργούς Υγείας.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κ. Πέτρος Λυμπερίδης, δήλωσε σχετικά:

«Ζητάμε τα αυτονόητα, την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους φυσικοθεραπευτές των Δημόσιων δομών, που – σύμφωνα με όλους τους Υπουργούς Υγείας – αποτελεί «δίκαιο αίτημα», την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, την πρόσληψη φυσικοθεραπευτών στα Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης, την θεσμοθέτηση του ρόλου του Φυσικοθεραπευτή στα ΤΟ.ΜΥ και την επαρκή χρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας ”.

Φυσικοθεραπευτές: Τι ζητούν από το Υπουργείο Υγείας

Με την κινητοποίησή τους οι φυσικοθεραπευτές του Δημόσιου Τομέα διεκδικούν τα εξής:

  • Χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους φυσικοθεραπευτές στις δημόσιες δομές υγείας.
  • Αυτοτελές τμήμα φυσικοθεραπείας στα Δημόσια Νοσοκομεία.
  • Κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.
  • Άμεση λειτουργία των Δημόσιων Κέντρων Αποκατάστασης με κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.
  • Πρόβλεψη θέσεων φυσικοθεραπευτή στις ΤΟ.ΜΥ.
  • Πρόσληψη φυσικοθεραπευτών στις μονάδες Πρόνοιας και
  • Επαρκή χρηματοδότηση για τη Δημόσια Υγεία

Κύμα συμπαράστασης στους φυσικοθεραπευτές

Στο πλευρό τους οι φυσικοθεραπευτές έχουν τους ιδιοκτήτες εργαστηρίων φυσικοθεραπείας, οι οποίοι κλείνουν τα φυσικοθεραπευτήριά τους την ερχόμενη Παρασκευή 17/1, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις.  Την ίδια ημερομηνία μάλιστα, θα παραβρεθούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας, μαζί με τους συναδέλφους τους.

Τη στήριξή τους στην απεργία δηλώνουν με ανακοινώσεις τους ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ και ΠΟΕ – ΟΤΑ, αφού – όπως αναφέρουν – τα αιτήματα των φυσικοθεραπευτών είναι και δικά τους αιτήματα, καθώς ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας είναι μείζονος σημασίας για την Ελληνική κοινωνία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κ. Λυμπερίδη, ο ρόλος του φυσικοθεραπευτής σε όλες τις χώρες της Ευρώπης είναι σημαντικός, εκτός από την Ελλάδα, όπου παραμένει υποτιμημένος:

«Όταν οι υπόλοιπες χώρες τις Ευρώπης χρηματοδοτούν και επενδύουν στην Φυσικοθεραπεία, όπως π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αυξάνεται ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην υποδοχή των μυοσκελετικών περιστατικών, στην αξιολόγηση και κατάταξη του επείγοντος ή η Γερμανία, όπου αυξάνονται τα κονδύλια για την φυσικοθεραπεία, στην Ελλάδα συζητάμε για τα αυτονόητα, την κάλυψη δηλαδή των κενών οργανικών θέσεων και την πλήρη έλλειψη φυσικοθεραπευτών στα δημόσια κέντρα αποκατάστασης, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουμε μια ‘’ρατσιστική’’ αντιμετώπιση των φυσικοθεραπευτών, που έχουν εξαιρεθεί το 2012 με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, από τους δικαιούχους της καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, παρόλο που ήταν δικαιούχοι του Νοσοκομειακού επιδόματος».

Οι φυσικοθεραπευτές υποστηρίζουν ότι η Πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν στο εξωτερικό, «κάτι που αποτελεί και κεντρικό πυλώνα των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη», όπως λένε.