Φυματίωση και γρίπη – διπλή απειλή: Καμπανάκι κινδύνου από τον Καθηγητή Ιωάννη Κιουμή

  • Iatropedia newsroom
λοιμωδών νοσημάτων
Δυνητικά θανατηφόρα η γρίπη προειδοποιεί ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής. Αναφερόμενος στη φυματίωση τόνισε ότι αποκτά μία αξιοσημείωτη αντοχή στα αντιφυματικά φάρμακα.

Ερωτηθείς για τη γρίπη, ο κ. Κιουμής επεσήμανε πως «δεν είναι κρυολόγημα. Μπορεί να είναι δυνητικά θανατηφόρα για ορισμένους ασθενείς», υπογραμμίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και για τον ιό αυτού του τύπου.

Αναφερόμενος στη φυματίωση, ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας του ΑΠΘ, είπε πως σαφώς είναι λιγότερα τα κρούσματα και πολύ λιγότεροι οι θάνατοι, όμως υπάρχει ένας «αναδυόμενος κίνδυνος», καθώς η φυματίωση αποκτά μια αξιοσημείωτη αντοχή στα αντιφυματικά φάρμακα».

Ακούστε τη συνέντευξη στο βίντεο του GRTimes.gr:

«Αν δεν προσέξουμε υπάρχει ο φόβος να γυρίσουμε στην προ των αντιβιοτικών εποχή της φυματίωσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κιουμής, μιλώντας στον Real Fm 107,1 Θεσσαλονίκης και εξήγησε τι πρέπει να κάνουν τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς.

Κιουμής: Η μάχη με τον κορονοϊό και τις μεταλλάξεις

«Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό – άτυχο που έζησα αυτή την εμπειρία», είπε ο κ. Κιουμής για την περίοδο της πανδημίας, κάνοντας λόγο για μοναδικές στιγμές και εμπειρίες στη ζωή ενός γιατρού που είχαν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι ασθενείς, με τις τραγωδίες που είδαν να εξελίσσονται μπροστά τους, αλλά και με τις χαρές «για τις νίκες που είχαμε απέναντι στην αρρώστια».

Ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας του ΑΠΘ επισήμανε πως ακόμη δεν είναι πλήρως γνωστές οι βλάβες που προκαλεί στον οργανισμό μακροπρόθεσμα ο κορονοϊός. «Το βέβαιο είναι πως η λοίμωξη δεν είναι τόσο απλή για κάποιους όσο φαίνεται», σημείωσε.

«Υπάρχουν συνέπειες που τους ακολουθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως δεν είναι ακόμη γνωστό αν οι βλάβες που προκαλούνται είναι μόνιμες. Γι’ αυτό τονίζει την ανάγκη «να αποφύγουμε τη λοίμωξη», τηρώντας τα μέτρα που κάθε φορά προτείνονται από τους ειδικούς και κάνοντας το εμβόλιο.

Ο κ. Κιουμής θα μιλήσει στο επικείμενο συνέδριο που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη για τη διαχείριση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Πηγή: Newsit.gr, GRTimes.gr