Φρίκη! Ποντίκια στο νοσοκομείο Κιλκίς – Απομακρύνθηκαν οι ασθενείς από τους θαλάμους [pics]

  • Γιάννα Σουλάκη
νοσοκομείο Κιλκίς
Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλεί η είδηση, αλλά και οι σχετικές εικόνες που αποδεικνύουν την εγκατάλειψη που επικρατεί στο νοσοκομείο Κιλκίς, στο οποίο εντοπίστηκαν στις 8 Σεπτεμβρίου ποντίκια σε θαλάμους νοσηλείας ασθενών, σύμφωνα με καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων.

Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019 σε τμήμα της Α’ πτέρυγας του νοσοκομείου (κατασκευής του 1937). Σύμφωνα με το Σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο Κιλκίς, το προσωπικό αναγκάστηκε να μεταφέρει τους ασθενείς σε άλλο τμήμα για φιλοξενία.

Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, η σύμβαση με την εταιρεία που πραγαμτοποιεί απολύμαναση των χώρων και εξολόθρευση των τρωκτικών, έληξε τον προηγούμενο μήνα και δεν ανανεώθηκε.

Δείτε την καταγγελία του Σωματείου των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κιλκίς: 

Και δεν είναι το μόνο περιστατικό. ‘Εγγραφο των Εποπτών Δημοσιας Υγείας αποκαλύπτει ότι τρωκτικά είχαν εντοπιστεί και πάλι το 2017, κι ενώ είχαν γίνει συστάσεις από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Διοίκηση του Νοσοκομείου, δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα, όπως λένε οι εργαζόμενοι.

Στο έγγραφο των Εποπτών αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στις 20 Σεπτεμβρίου διενήργησαν αυτοψία μετά απο καταγγελία για ποντίκια στο νοσοκομείο, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι:

  • Στο χώρο της κλινικής υπήρχαν σημεία εισόδου τρωκτικών, όπως ανοιχτή πόρτα εισόδου, παράθυρα, και μπαλκονόπορτες τους αθλάμους των ασθενών, χωρίς σήτες. Στην αποθήκη υγειονομικού υλικού που εντοπίστηκε το τρωκτικό, μεταξύ της πόρτας και του δαπέδου υπήρχε κενό. Υπήρχαν και κατά μήκος που διαδρόμου εσωτερικοί κάδοι απορριμμάτων χωρίς καπάκια. 
  • Στο αύλειο χώρο του Νοσοκομείου Βρέθηκαν αγωγοί αποχέτευσης που δεν ήταν στεγανά καλυμμένοι. Υπήρχε έντονη βλάστηση και ξερά κλαδιά σε διάφορα σημεία, τα οποία είναι πόλος έλξης τρωκτικών.
  • Κάδοι απορριμάτων βρέθηκαν γεμάτοι και ανοιχτοί. Περιμετρικά της κλινικής της πέρυγας και του τμήματος διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν αρκετοί δολωματικοί σταθμοί τρωκτικών 

Δείτε τα έγγραφα:

Σωματείο Εργαζομένων: «Τα μέτρα που είχαν συστήσει οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας έπεσαν στο κενό»

Οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας είχαν κάνει αυστηρές συστάσεις στη Διοίκηση να λάβει τα εξής μέτρα:

  • Να τοποθετηθούν σήτες σε όλα τα ανοιχτά σημεία ειδόδου (πόρτες και παράθυρα)
  • Να καλυφθούν τα κενά μεταξύ των θυρών και παραθύρων των κουφωμάτων και δαπέδων
  • Να τοποθετηθούν καπάκια σε όλους τους εσωτερικούς κάδους απορριμάτων και να κλείνονται όταν δεν χρησιμοποιούνται
  • Να ληφθούν μέτρα, ώστε όλοι οι αγωγοί αποχέτευσης εντός και εκτός του νοσοκμείου να είναι στεγανά καλυμμένοι
  • Να γίνει αποφίλωση του παριβάλλοντος χώρου από ξερά χόρτα και κλαδιά
  • Να τοποθετηθούν δολωματικά σταθμοί στο νοσκομείο.

Σήμερα, δύο χρονια μετά δεν έχει γίνει κάτι, λένε οι εργαζόμενοι, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι το νοσοκομείο είναι παλαιό και ασυντήρητο.

ΠΟΕΔΗΝ: «Το νοσοκομείο Κιλκίας είναι αχούρι»

«Δεν είναι νοσοκομείο, είναι ένα πραγματικό «αχούρι» το νοσοκομείο Κιλκίς», λέει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και συμπληρώνει: «Τα έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα. Πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια των ασεθνών και του προσωπικού. Δεν έχει στατική μελέτη το νοσοκομείο, αν και έχει χτιστεί από το 1937, ούτε πυρασφάλεια, ούτε τίποτα. Είναι άκρως επικίνδυνο και ακατάλληλο για ασθενείς».

Οι εγραζόμενοι κάνουν λόγο για εγκληματικές αβλεψίες της Διοίκησης του Νοσοκομείου, η οποία το έχει αφήσει το  έκθετο και το έχει μετατρέψει σε πηγή πρόκλησης μολυσματικών ασθενειών.

Δείτε φωτο: