Φρένο στις παράλληλες εξαγωγές για κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα

  • Iatropedia
Απαγόρευση στις εξαγωγές 25 φαρμάκων μετά από προειδοποιήσεις των φαρμακοποιών ότι υπάρχουν προβλήματα με την προμήθειά τους αποφάσισε, σύμφωνα με το Reuters, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Μάλιστα η Αριστοτέλους φαίνεται ότι ελέγχει τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων τις τελευταίες 15 ημέρες, ώστε να πιστοποιήσει παρατυπίες, που προκαλούν ή όχι ελλείψεις στην εγχώρια αγορά.

Οι παράλληλες εξαγωγές είναι μια καθόλα νόμιμη πρακτική, που επιτρέπεται στις φαρμακαποθήκες, εφόσον πρώτα καλύψουν τις ανάγκες της χώρας και επιθυμούν ένα νόμιμο επιπρόσθετο κέρδος που προκύπτει από αυτές. Τα τελευταία 5 χρόνια, οπότε και το φάρμακο στην Ελλάδα έχει κατρακυλήσει σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, οι παράλληλες εξαγωγές σε άλλες χώρες με ακριβότερες τιμές δίνουν μία καλή διέξοδο σε όσους υποφέρουν από ρευστότητα…

Η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών που εκπροσωπεί 40 εταιρίες κάλεσε πάντως χθες τον κλάδο να πάρει «ειδικά μέτρα για ειδικές συνθήκες» και κάλεσε σε συνεργασία τους φορείς του κλάδου και τις αρχές, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα φάρμακα θα φτάνουν στα χέρια του Έλληνα ασθενή.