«Φουντώνει» η γρίπη – «Έμφραγμα» σε εντατικές και νοσοκομεία

  • Γιάννα Σουλάκη
γρίπης
Αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα της γρίπης, αλλά και οι νοσηλείες σε νοσοκομεία, με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των ατόμων που αναζητούν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Περίπου πενήντα ασθενείς βρίσκονται από το Σαββατοκύριακο σε λίστα αναμονής για κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας, καθώς – σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ)- το σύστημα υγείας βρέθηκε ανέτοιμο να αντιμετωπίσει το κύμα της γρίπης.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ: «Υπάρχουν και ασθενείς με συμπτώματα γρίπης διασωληνομένοι σε θαλάμους πνευμονολογικών, παθολογικών κλινικών που δεν καταφέρνουν να βρουν ΜΕΘ για τους οποίους δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία».

Η εύρεση 45 επιπλέον κλινών ΜΕΘ που δόθηκαν από τις ιδιωτικές κλινικές στο Δημόσιο, φαίνεται να μην επαρκούν, ενώ η αύξηση και των επισκέψεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών έχει προκαλέσει «έμφραγμα» και στα νοσοκομεία.

ΠΟΕΔΗΝ: «Αυξάνονται τα ράντζα»

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ: «Πέραν των εξαγγελιών καμία παρέμβαση δεν έγινε μέχρι στιγμής στα Δημόσια Νοσοκομεία για την ασφαλέστερη αντιμετώπιση της γρίπης. Η ταλαιπωρία στα ΤΕΠ συνεχίζεται για τους ασθενείς και τα μεγάλα Νοσοκομεία αναπτύσσουν ράντζα. Το σοβαρότερο όλων είναι οι λίστες αναμονής για ΜΕΘ. Σαββατοκύριακο η λίστα αναμονής ήταν 50 ασθενείς. Αντί να ανοίξουν κρεβάτια κλείνουν λόγω μείωσης του προσωπικού».

Σύμφωνα με στοιχεία των εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία, τα 224 κρεβάτια ΜΕΘ στα Νοσοκομεία της Αττικής τα οποία εξυπηρετούν 6 εκατομμύρια πληθυσμό και για τα οποία υπάρχει η ανωτέρω λίστα δεν επαρκούν.

«Εάν τις επόμενες ημέρες υπάρξει έξαρση της γρίπης η λίστα θα μεγαλώσει κατά πολύ. Υπάρχουν 80 -100 κλίνες ΜΕΘ στα Δημόσια Νοσοκομεία εξοπλισμένες που δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού (το νούμερο δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς γιατί κλείνουν κρεβάτια με εσωτερικές αποφάσεις των νοσοκομείων χωρίς να ανακοινώνονται)».

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στη πρόσληψη 1.000 επικουρικών νοσηλευτών και γιατρών για να λειτουργήσουν άμεσα τα εν λόγω κρεβάτια.

«Όχι σχέδια ιδιωτικοποίησης που αδειάζουν περαιτέρω τα νοσοκομεία. Οι εξαγγελίες για την ανάθεση της διοικητικής υποστήριξης των νοσοκομείων στους ιδιώτες αδειάζουν τα νοσοκομεία από διοικητικό προσωπικό».

Οι εργαζόμενοι τάσσονται κατά των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα που έχουν εξαγγελθεί και δηλώνουν ότι θα προβεί σε κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία στα οποία θα εφαρμοστούν πιλοτικά οι ΣΔΙΤ. «Η χρονιά των δημόσιων νοσοκομείων που εξαγγέλλεται από τη κυβέρνηση δεν ξεκίνησε καθόλου καλά για εργαζόμενους και ασθενείς», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν