Φόρος καπνού και υπέρ ΕΟΠΥΥ! Νέα μέτρα για κάπνισμα

  • Iatropedia
Εν μέσω κρίσης η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιχειρεί να κόψει κάθε βλαβερή συνήθεια στους Έλληνες προφανώς όχι μόνο για λόγους υγείας αλλά και για λόγους οικονομίας. Τι σχεδιάζεται.

Ειδικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει ειδικά μέτρα για κάπνισμα αλλά και για τα αλκοολούχα ποτά ετοιμάζει η κυβέρνηση και αναμένεται να συνταχθεί άμεσα.

Ειδικότερα το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών ετοιμάζουν νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα στο πλαίσιο του αντικαπνιστικού προγράμματος.

Άλλωστε τα αντικαπνιστικά μέτρα που είχαν ληφθεί από τους προηγούμενους υπουργούς Υγείας έχουν ατονήσει πλήρως με αποτέλεσμα όλοι να καπνίζουν παντού.

Ειδικότερα αναμένεται πολύ σύντομα να υπάρξει δραστική αύξηση της τιμής στα τσιγάρα. Πολλοί επιστημονικοί φορείς και φυσικά η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, εισηγούνται στην ηγεσία να προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών καπέλα ακόμη και 2 ευρώ. Έτσι θεωρεί ότι οι περισσότεροι Έλληνες θα αναγκαστούν να περιορίσουν ή να κόψουν το κάπνισμα.

Πάντως στο πλαίσιο των νέων μέτρων αναμένεται να υπάρξει και ειδικό φόρος και τα χρήματα που θα εισπράττονται θα πηγαίνουν υπέρ ΕΟΠΥΥ.

Εκτός αυτού θα επανέλθει και το ειδικό τέλος στα καταστήματα που θα επιτρέπουν στους θαμώνες τους να καπνίζουν.