Φοιτητές του ΕΚΠΑ και μέλη της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου σε οδοιπορικό για τους πρόσφυγες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Φοιτητές και μέλη της επιστημονικής ομάδας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Διεθνής Ιατρική Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου» πραγματοποίησαν από 11 έως και 16 Μαρτίου, οδοιπορικό ανά την νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών.

Το υγειονομικό κλιμάκιο που συμμετείχε στην αποστολή επιβιβάστηκε σε πλοίο στον Πειραιά με προορισμό την Καβάλα. Οι ιατροί και νοσηλευτές προσέφεραν υπηρεσίες εντός του πλοίου σε πρόσφυγες και μετανάστες που μετακινούνται με αυτόν τον τρόπο βόρεια. Υγειονομικές υπηρεσίες εντός των πλοίων προσφέρονται στον εν λόγω πληθυσμό κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών σε σταθερή βάση με πρωτοβουλία των Γιατρών του Κόσμου, τα στελέχη των οποίων συνεπικούρησε η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ιατρικού συλλόγου Χανιών.

Από την Καβάλα η αποστολή μετέβη και προσέφερε υπηρεσίες στο κέντρο υποδοχής Διαβατών και στη συνέχεια στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης. Ενδιάμεσος σταθμός στο ταξίδι της επιστροφής στον Πειραιά υπήρξε η Χίος όπου ομοίως η ομάδα παρείχε υγειονομική υποστήριξη στη δομή φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργεί στο νησί υπό την ευθύνη των Γιατρών του Κόσμου.

Πέραν του προφανούς ανθρωπιστικού χαρακτήρα της αποστολής αυτής σκοπός της εν λόγω πρωτοβουλίας εκτός της παροχής υγειονομικών υπηρεσιών στους ευπαθείς αυτούς πληθυσμούς είναι και η καταγραφή αναγκών καθώς το Πανεπιστήμιο Αθηνών βάσει της τεχνογνωσίας που διαθέτει λαμβάνει μέρος στον επιχειρησιακό σχεδιασμό αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν