FDA: Φάρμακο για τη σχιζοφρένεια πήρε έγκριση και για διπολική διαταραχή

  • Iatropedia newsroom
διπολική διαταραχή, γελαστό, στεναχωρημένο προσωπάκι
Μετά και τη δεύτερη αυτή άδεια, το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενηλίκων με Διπολική διαταραχή τύπου Ι

«Πράσινο φως» στη χορήγηση φαρμάκου για τη θεραπεία μανιακών και μικτών επεισοδίων που σχετίζονται με έναν τύπο διπολικής διαταραχής έδωσε ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Πρόκειται για το φάρμακο Fanapt της Vanda Pharmaceuticals, το οποίο είχε εγκριθεί αρχικά το 2009 ως θεραπεία για τη σχιζοφρένεια.

Μετά και τη δεύτερη αυτή άδεια, το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενηλίκων με Διπολική διαταραχή τύπου Ι, στην οποία οι ασθενείς εμφανίζουν επεισόδια μανίας που διαρκούν τουλάχιστον επτά ημέρες ή σοβαρά συμπτώματα μανίας, όπως ακραίες εναλλαγές της διάθεσης.

Η έγκριση βασίζεται σε κλινική δοκιμή τελικού σταδίου στην οποία το φάρμακο της εταιρείας, χημικά γνωστό ως Ιλοπεριδόνη, βοήθησε στη μείωση της σοβαρότητας των βασικών συμπτωμάτων της μανίας όταν δοκιμάστηκε σε 400 ασθενείς.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) από διπολική διαταραχή πάσχουν σήμερα περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διπολική διαταραχή τύπου 1 και 2: Τι διαφορές παρατηρούνται

Γεωργιάδης: «’Εκρηξη» εξαγωγών για τα ελληνικά φάρμακα – Οι φαρμακοβιομηχανίες μας παράγουν το 10% των φαρμάκων της ΕΕ

Γυναικοκτονίες: Τι λέει ψυχίατρος για το προφίλ των θυτών – «Είναι χειριστικά άτομα χωρίς ηθική συγκρότηση»