Φαρμακοβιομηχανίες στις ΗΠΑ συζητούν μείωση τιμών σε σκευάσματα για διαβήτη, θρομβώσεις, ψωρίαση, καρκίνο

  • Iatropedia newsroom
Οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση τιμών θα αφορούν σε σκευάσματα για διαβήτη, αντιμετώπιση θρομβώσεων, καρδιακών προβλημάτων, ψωρίασης και αιματολογικών καρκίνων.

Μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες στις ΗΠΑ συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις για να μειωθεί η τιμή δέκα σκευασμάτων που χορηγούνται σε σοβαρές ασθένειες.

Η αμερικανική κυβέρνηση αποκάλυψε σε ανακοίνωσή της χθες Τρίτη (03.10.2023) ότι οι φαρμακοβιομηχανίες αυτές αρχικά είχαν αντιταχθεί – με πολλές να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη– στην προοπτική το πρόγραμμα Medicare, το σύστημα υγείας για τους άνω των 65 ετών στις ΗΠΑ, να είναι σε θέση να διαπραγματεύεται την τιμή πώλησης βασικών τους φαρμάκων.

Πρόκειται για σκευάσματα που συνταγογραφούνται για τον διαβήτη, την αντιμετώπιση των θρομβώσεων, καρδιακών προβλημάτων, της ψωρίασης και αιματολογικών καρκίνων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει ξεκαθαρίσει με ποιο ακριβώς τρόπο σκοπεύει να μειώσει το κόστος των φαρμάκων αυτών, επισημαίνοντας απλώς ότι θα πρόκειται για «σημαντική» μείωση.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, που έχει αναγάγει τη μείωση της τιμής των φαρμάκων σε βασικό του στόχο, έχει δεσμευθεί να «αντισταθεί στις ‘Big Pharma’», έναν όρο που χρησιμοποιείται για τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες.

Πολλές φαρμακοβιομηχανίες έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, αλλά, αν αρνηθούν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με σοβαρές συνέπειες, όπως οικονομικές κυρώσεις.

Η εταιρεία Amgen ανακοίνωσε ότι αν και δέχθηκε να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις, παραμένει πεπεισμένη ότι το πρόγραμμα είναι «παράνομο και εμποδίζει τις ιατρικές προόδους».

Η Novartis επεσήμανε ότι αν δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, θα ήταν εκτεθειμένη σε τεράστια πρόστιμα.

Η BMS επίσης κατήγγειλε την απειλή «εξαιρετικά υψηλών προστίμων» και σημείωσε ότι δεν είχε άλλη «επιλογή» από το να διαπραγματευτεί. Εκτιμώντας ότι το πρόγραμμα αυτό δεν θα έχει «κανένα πλεονέκτημα» για τους ασθενείς και θα βλάψει την ιατρική έρευνα, εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα.

Εκπρόσωπος της Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα εξακολουθήσει να πιστεύει ότι «τα μέτρα καθορισμού των τιμών βλάπτουν το οικοσύστημα της καινοτομίας».

Η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk εκτίμησε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης δεν αποτελούν «σωστή προσέγγιση», αλλά πρόσθεσε ότι «θα συμμορφωθεί με τη νομοθεσία». Ανακοινώνοντας την προσφυγή της στη δικαιοσύνη την Παρασκευή, χαρακτήρισε «αντισυνταγματικό το πρόγραμμα ελέγχου των τιμών που επιβάλλει η κυβέρνηση».

Η Merck προσέφυγε τον Ιούνιο κατά του «εκβιασμού» της κυβέρνησης, όπως τον χαρακτήρισε.

Οι νέες τιμές των δέκα αυτών φαρμάκων θα ισχύσουν μετά τον Ιανουάριο του 2026.

Σύμφωνα με έρευνα της Rand Corporation, στις ΗΠΑ οι πολίτες πληρώνουν κατά μέσο όρο 2,5 φορές περισσότερα χρήματα για φάρμακα σε σχέση για παράδειγμα με τη Γαλλία.