Φαρμακοποιοί: Πάμε σε κινητοποιήσεις αν δεν…

  • Iatropedia
Σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων είναι πιθανό να προχωρήσουν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας αν δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Τι σχεδιάζουν να κάνουν και τι κατηγορίες εξακόντισαν κατά των φαρμακευτικών για τις ελλείψεις και τα φάρμακα.

Στις 12 Νοεμβρίου έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι θα αποπληρώσει τους φαρμακοποιούς. Εκείνοι βρίσκονται ένα βήμα πριν τις κινητοποιήσεις εάν δε δούνε τη μέρα εκείνη το …χρώμα του χρήματος. Άλλωστε όπως επεσήμαναν σήμερα οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), τους έχει δοθεί μόλις το 20% των χρημάτων που θα έπρεπε να είχαν εισπράξει.

Έτσι αν δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα του υπουργείου Υγείας, οι φαρμακοποιοί σκοπεύουν να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις αμέσως μετά τις 12 Νοεμβρίου που μπορεί να περιλαμβάνουν το κλείσιμο των φαρμακείων ή και την άρση της πίστωσης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Κατά τα άλλα οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ καταφέρθηκαν κατά των ξένων φαρμακευτικών επιχειρήσεων καθώς θεωρούν πως δεν τήρησαν τη δέσμευσή τους για πίστωση χρόνου δύο μηνών φαρμακεία για την αγορά των φαρμάκων. Διαφοροποίησαν μάλιστα τις ελληνικές εταιρείες λέγοντας ότι υπάρχει καλύτερη συνεργασία.

Στο μεταξύ σε ότι αφορά στα βρεφικά γάλατα για τις τιμές των οποίων έχει γίνει πολύ συζήτηση τελευταίως, οι εκπρόσωποι του κλάδου πρότειναν να ορίζεται η τιμή τους όπως στα φάρμακα δηλαδή με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων της Ευρώπης.

Επίσης πρότειναν τα βρεφικά γάλατα έως 6 μηνών να συνταγογραφούνται από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και για να μην επιβαρυνθεί ο οργανισμός να υπάρξει ένας μικρός φόρος στα αντιβιοτικά ο οποίος θα προορίζεται για τα γάλατα.

Από την άλλη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής κάνει λόγο για πρωτοφανείς τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά από το αλλαλούμ με το νέο δελτίο τιμών.

Όπως επισημαίνει: «Παρά τις επανειλημμένες ανακοινώσεις του Φ.Σ.Α. ότι τον τελευταίο καιρό βιώνουμε απίστευτη εξαθλίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης, ουδείς αρμόδιος φαίνεται να παίρνει στα σοβαρά τις καταγγελίες μας.

Οι εταιρείες ΔΕΝ τιμολογούν, οι φαρμακαποθήκες ΔΕΝ χορηγούν φάρμακα, τα φαρμακεία είναι άδεια. Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα πριν λάβουν οι αρμόδιοι σοβαρά υπόψη τους τις καταγγελίες;

Σήμερα, και ενώ θα έπρεπε εδώ και 10 ημέρες να υπάρχει το νέο δελτίο τιμών – του οποίου η έναρξη ισχύος για τα φαρμακεία είναι την 1η Νοεμβρίου – οι ελλείψεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο».